První děti třináctého roku přispěchaly na jižní Moravu

Praha – První děti, které se v roce 2013 narodily v Česku, zaplnily svým křikem dvě jihomoravské porodnice v Brně a Břeclavi. Na obou místech se na svět dostaly dívky, které se narodily shodně pouhou minutu po půlnoci. První letošní brněnské dítě dostalo jméno Justýna, dívka z Břeclavi je Bára.

Které dítě vlastně bylo letos první, není zcela zřejmé. Pravděpodobně to byla brněnská Justýna, která se narodila v Nemocnici Milosrdných bratří šestnáct sekund před břeclavskou Bárou. Podle ředitele brněnské nemocnice Josefa Drbala ale mohou být podobné počty ošidné. „Na vteřiny to nemám rád. Nicméně mi hlásili 34 vteřin, z Břeclavi 50 vteřin. Mělo by se to počítat ve chvíli, kdy dítě úplně opustí maminku,“ zdůraznil ředitel Drbal.

Justýna váží 3 400 gramů a měří 50 centimetrů, Bára, která přišla na svět v porodnici v Břeclavi, váží 3 040 gramů a měří 51 centimetrů.

Jihomoravské děti letos obsadily takřka celé pomyslné „stupně vítězů“, protože minutu po obou dívkách se narodil v Brně ještě chlapec Vladimír. První dítě z jiného kraje – dívka Mariana – se ale narodilo rovněž dvě minuty po půlnoci a to ve vrchlabské porodnici v Královéhradeckém kraji. Pět minut po půlnoci se v Přerově narodil chlapec Jiří, o další dvě minuty později přišli na svět shodně Jan v porodnici ve středočeských Hořovicích a David v pražské motolské porodnici.

Jiří Horák, který má mezi letošními novorozenci pomyslný bronz, byl současně prvním dítětem Olomouckého kraje. Narodil se v Přerovské nemocnici, se svými rodiči ale bude žít v Tovačově. „Chlapeček Jiří se v Nemocnici Přerov narodil paní Ivaně Horákové přesně pět minut po půlnoci. Váží 3 240 gramů a měří 49 centimetrů,“ řekla Hana Szotkowská, mluvčí skupiny Agel, pod kterou přerovská nemocnice spadá.

První pražské dítě se narodilo sedm minut po půlnoci v Motole. Šlo o chlapce pojmenovaného David, který váží 3,1 kilogramu a měří 48 centimetrů. O osm minut později se narodilo další v porodnici U Apolináře. Obě děti jsou v pořádku a zdravé.

Takřka současně s pražským Davidem přišel na svět také Jan, který se narodil v hořovické porodnici a stal se tak prvním letošním novorozencem ve Středočeském kraji. S rodiči bude žít v Berouně. Chlapec váží 4,2 kilogramu a měří 52 centimetrů.

Naopak poslední kraj, který se dočkal prvního novorozence roku 2013, byl ten Karlovarský. Holčička Gabriela přišla na svět v půl osmé ráno, narodila se v chebské nemocnici.

„Závod“ o první děti nového roku není výhradně prestižní záležitostí. Rodiče pomyslných vítězů bývají odměňováni, krajské úřady jim dávají obvykle finanční dary – v Pardubickém či Karlovarském kraji například pět tisíc, v Olomouckém kraji dokonce patnáct tisíc korun. Na své první novorozence rok pamatují také radnice některých měst. V Pardubicích věnují prvnímu novorozenci zlatý řetízek s přívěškem znamení Kozoroha, v Ostravě zase zlatou pamětní minci, plyšovou hračku, kytici nebo bonboniéru. Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. O výši letošního finančního daru ale rozhodne městská rada až počátkem ledna.

První děti r. 2013 v jednotlivých krajích:

  • Praha: David, narozen v Motole v 0:07
  • Jihomoravský: Justýna, narozena v Brně v 0:01 a Bára, narozena v Břeclavi v 0:01
  • Jihočeský: Jakub, narozen v Českých Budějovicích ve 2:17
  • Pardubický: Dominik, narozen ve Svitavách v 1:02
  • Královéhradecký: Mariana, narozena ve Vrchlabí v 0:02
  • Vysočina: Radek, narozen v Třebíči v 0:56
  • Karlovarský: Gabriela, narozena v Chebu v 7:38
  • Liberecký: Kýril, narozen v Liberci v 2:55
  • Olomoucký: Jiří, narozen v Přerově v 0:05
  • Plzeňský: František, narozen v Plzni v 1:26
  • Středočeský: Jan, narozen v Hořovicích v 0:07
  • Moravskoslezský: Tomáš, narozen ve Frýdku-Místku v 1:32
  • Ústecký: Lukáš, narozen v Mostě v 1:00
  • Zlínský: Sára, narozena v Uherském Hradišti ve 2:20