Severočeskou ČSSD povede Scherfer, Foldyna prvním místopředsedou

Chomutov – Novým šéfem krajské ČSSD v Ústeckém kraji zvolili delegáti Radka Scherfera, který ve funkci nahradí Arno Fišeru. Scherfer ve volbě obdržel 132 hlasů od 144 přítomných delegátů – Fišera už na předsedu nekandidoval. Prvním místopředsedou pak bude Jaroslav Foldyna, který dostal 105 hlasů. Oba po volbě uvedli, že chtějí stranu zbavit problémů, které ji v posledních letech v regionu provázely, především v souvislosti s evropskými dotacemi. Mezi další priority v kraji patří také dostavba dálnice D8 a splavnění Labe.

Foldyna svůj záměr kandidovat na předsedu krajské ČSSD oznámil už loni, Scherfer kandidaturu potvrdil až dnes. Nakonec budou v čele oba - Scherfer jako předseda, Foldyna ve funkci prvního místopředsedy a statutárního zástupce. I před novináře předstoupili společně. „Chceme očistit ČSSD od problémů, které se na ní nahromadily,“ uvedl Scherfer, přímo je ale ani jeden z nich nepojmenoval. O skandálech, které se s ústeckou ČSSD poslední léta pojily, hovoří jako o „kampani proti ČSSD“, kterou podle nich vedla média. „ČSSD odváděla svou práci na sto procent,“ prohlásil Scherfer. Pověst strany chtějí zlepšit levicovou politikou a tím, že prosadí do celostátního programu ČSSD řešení problémů svého kraje.  

Osmatřicetiletý Scherfer začínal v komunální politice v Kadani, nyní působí jako předseda představenstva nemocniční firmy Krajská zdravotní. Dvaapadesátiletý Foldyna je v politice už od konce 90. let - od roku 2010 je také poslancem.

Arno Fišera složil funkci krátce po uzavření krajské koalice s KSČM koncem loňského listopadu. Fišera tehdy uvedl, že nemá volnost v reformaci krajské organizace, protože musí pracovat s místopředsedy, které mu zvolí okresy – kvůli tomu prý nese odpovědnost i za špatnou personální politiku celé severočeské ČSSD. Tu provázelo v posledních letech hned několik skandálů, spojených především s nakládáním s evropskými dotacemi. 

V posledních krajských volbách přišli sociální demokraté na severu Čech o skoro polovinu hlasů, zatímco v roce 2008 obdržela ČSSD v Ústeckém kraji 32,8 procenta, tak o čtyři roky později to bylo jen těsně přes 16 procent. Také kvůli tomu přišli sociální demokraté o funkci hejtmana.