Protikorupční policie stíhá bývalého hejtmana Bradíka

Praha - Protikorupční policie stíhá bývalého hejtmana Královéhradeckého kraje Pavla Bradíka (ODS) pro pletichy při veřejné soutěži suvisející s krajským projektem na zpracování odpadu z těžby dřeva. Podle informací České televize jsou viněni ještě další tři lidé - bývalý radní kraje pro zemědělství Jiří Vamber (ODS) a dva úředníci odboru životního prostředí. Bradík i Vambera jakoukoli vinu odmítli. V případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.

Bradík byl hejtmanem v letech 2000 až 2008. Proti obvinění si podal stížnost. Nyní je ředitelem hradeckého územního pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nevyloučil, že kvůli obvinění bude muset v této funkci skončit: „Od skončení mé politické dráhy mě pronásledují nějakými trestními oznámeními, připadám si jako vyvržený ze společnosti… Jsem přesvědčený, že se očistím, jsem naprosto nevinný.“ Nevyloučil, že trestní řízení je součástí nějaké kampaně proti jeho osobě a že bude sám v této věci zvažovat podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Bradík a stíhaní úředníci měli podle policie ovlivnit průběh soutěže na získání know-how k likvidaci dřevní hmoty. Kraj soutěž vyhodnotil v lednu 2008, už rok předtím ale počítal s tím, že založí specializovanou firmu, která bude v lesnictví podnikat, zpracovávat dřevní hmotu a dodávat ji například do elektrárny v Poříčí na Trutnovsku. Kraj chtěl, aby byl ve společném podniku i státní podnik Lesy ČR, ten ale z projektu kvůli nedůvěře v záměr odešel, i když předtím s krajem podepsal společné memorandum.

Firma Silvatres HK byla fakticky založena až na jaře 2009 již za krajské vlády v čele s ČSSD. Kraj ve společnosti získal podíl 55 procent. Zbylých 45 procent získala brněnská poradenská společnost D&D Projekt, která zvítězila v soutěži na získání know-how. Silvestris, později Silvatres, ale fakticky nikdy žádnou podnikatelskou činnost vyvíjet nezačala, do konce roku 2011 přitom vytvořila ztrátu 19 milionů korun. „Abych byl po šesti letech za podpis pod výsledkem výběrového řízením trestně stíhán, je pro mě nepochopitelné,“ řekl Bradík. Dodal, že podpis za kraj učinil na základě zmocnění od rady kraje: „Nebyl jsme ani v komisi ani jsem nikoho nevybíral.“

DD projekt je od dubna 2011 v konkurzu. Vyšlo najevo, že kraj chtěl podnikat s firmou, která neplatila sociální ani zdravotní pojištění a dluží na daních. Samotný Silvatres zachránil v roce 2010 před insolvencí senátor a první náměstek hejtmana Josef Táborský (ČSSD). Firmě tehdy ze svého poslal 370 tisíc korun na úhradu závazků. Kraj už vložil do neúspěšného projektu 4,5 milionu korun. Silvatres chce nyní rozhýbat dalšími miliony investic a pak prodat. Na pozemcích kraje chce například založit plantáže rychle roustoucích dřevin. Podle královéhradeckého zastupitele Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) je ale představa o oživení firmy „vysloveně iluzorní“.

Bývalé vedení kraje muselo vysvětlovat i nákup nábytku

Protikorupční policie už v roce 2010 obvinila šest bývalých členů vedení Královéhradeckého kraje kvůli předraženému nákupu nábytku do budovy krajského úřadu. Měli způsobit škodu přibližně 5 milionů korun. Mezi obviněnými byl i Bradík (ODS) a někdejší členové krajské rady, kteří nákup nábytku odhlasovali. Většina obžalovaných tehdy vinu odmítla. Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové jejich trestní stíhání následně zastavilo.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)