Sedmnáctka radikálů zpívala o třetí říši, nyní „zazpívá“ u soudu

Brno - U soudu pro Brno-venkov začal jeden z největších českých procesů s představiteli krajní pravice, tentokrát zaměřený na radikály hudební scény. Sedmnáct extremistů se zpovídá z toho, že na sérii koncertů propagovala a opěvovala rasistické a nacistické ideje hitlerovského Německa. Obžalovaným hrozí osmileté tresty, všichni svou vinu odmítají. Soud na výslech obžalovaných vyčlenil tři dny, stačily mu ale jen necelé dvě hodiny. Většina z obžalovaných totiž odmítla vypovídat a čtení jejich výpovědí od policie bylo také velmi stručné. Na nic si totiž nepamatují.

Proces se měl konat do čtvrtka, jednání ale byla zrušena. Odročen byl až na 19. března. Zatímco dnes se konal z kapacitních důvodů v největší síni justičního paláce Krajského soudu v Brně, příště se bude odehrávat v komornějším duchu v novém justičním paláci, v němž sídlí Okresní soud Brno-venkov. Většina obžalovaných se z dalších jednání omluvila.

Když obžalovaní popřeli vinu a odmítli vypovídat, nezbylo soudu nic jiného, než přečíst jejich výpovědi od policie. Nejčastěji se opakovalo slovo „nepamatuji“. Někteří z obžalovaných šli na koncert, ale nepamatují si, co se tam hrálo, co měli oblečené na sobě, zda se tam hajlovalo, ani o čem se zpívalo.

Jeden z nich, který složil hudbu k písni kritizované žalobou, si zase nepamatuje její slova. Další hudebník sice hrál, ale nepamatuje si, co se vlastně zpívalo a jen útržkovitě mu v paměti z celé písně zůstala slova kostlivec, řetěz a krev.

Žaloba radikálům paměť osvěžila

Státní zástupce Milan Richter obsahy všech písní při čtyřhodinovém přednesu devadesátistránkové obžaloby podrobně popsal. Skladby Věrni zůstaneme a Hodný pán opěvovaly Adolfa Hitlera a jeho narozeniny. Písně Krátký proces, Chcípni nebo Rež a rúbaj na prach popisují, jak extremisté „zatočí“ s lidmi tmavé pleti. Vzpomínka zase opěvuje zesnulého zakladatele mezinárodní neonacistické organizace Blood&Honour Iana Stuarta Donaldsona.

Skupinu obžalovaných tvoří zejména hudebníci, kteří v letech 2008 až 2009 vystupovali na 14 koncertech v ČR, na nichž podle spisu propagovali nacismus a rasismus. Koncertů se obvykle účastnilo kolem 300 extremistů. Zazníval při nich i nacistický pokřik „Sieg heil!“, oslavoval se vůdce třetí říše Adolf Hitler i americká rasistická organizace Ku-klux-klan.

Mezi obžalovanými je například Pavel Blinka z kapely Devils Guard, Michal Moravec a Kamil Víta ze skupiny Imperium nebo Vilém Farkač z Attacku. Před soudem stane také Dragan Petrović ze srbské odnože militantní neonacistické organizace Blood & Honour. Případ jednoho z nich, Josefa Šediny, který se dnes k procesu nedostavil, byl vyloučen k samostatnému projednání.

O čem se zpívalo? Písně jsou plné nenávisti k Židům, lidem tmavé pleti, komunistům a lidem levicového smýšlení, připomínají německou nacistickou politickou stranu NSDAP nebo například popravu bezmála 500 lidí v bratislavské čtvrti Petržalka v roce 1945. Hovoří se v nich o sionistických nepřátelích, které je třeba rozdrtit, nebo o tom, že by měl být pověšen Nelson Mandela.

Další část obžalovaných tvoří lidé, kteří na koncertech prodávali oděvy, nálepky s nacistickou symbolikou nebo CD extremistických kapel nejen z Česka, ale z celé Evropy. „Věci počítáme na tisíce, jednalo se skutečně o obrovské množství věcí, které byly zajištěny. Proto také vyšetřování tohoto případu trvá tak dlouho,“ uvedl mluvčí Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Soud odročil případ skupiny extremistů (zdroj: ČT24)

Procesu předcházela v roce 2009 policejní razie pod krycím názvem Power. Byla zaměřena na krajně pravicovou hudební scénu. Stalo se tak podle dostupných informací za situace, kdy začali neonacisté navazovat kontakty s Dělnickou stranou (DS). Později ji pro její radikální postoje zrušil Nejvyšší správní soud.