Korupce v justici: Soudce Havlín je ve vazbě, obviněn i advokát a žalobce

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil šest lidí z korupce v souvislosti s rozhodovací činností soudu. Podle informací České televize je mezi nimi soudce Ondřej Havlín, státní zástupce František Fiala, advokát a jeho koncipient. Dva z obviněných nejsou z právního prostředí. Pět lidí už bylo propuštěno na svobodu. Havlína soud poslal do vazby, vyhověl tak žádosti vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která se obávala, že by mohl ovlivňovat svědky a pokračovat v trestné činnosti.

ÚOOZ pracoval na případu už od podzimu loňského roku. „Šest osob následně obvinili z trestných činů nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla Bradáčová. Havlín pracoval jako soudce u Obvodního soudu pro Prahu 2, spolu s Fialou nejspíš za úplatky zneužívali své pravomoci. „Jedná se o více skutků… Týká se to rozhodovacích pravomocí soudce a státního zástupce, to znamená v trestním řízení,“ dodala Bradáčová. 

Tomáš Lichovník, předseda Soudcovské unie: „Jsem přesvědčen, že se jedná o selhání jednotlivce. Zatím ale musíme ctít presumpci neviny. Nevíme, co za tím je, ani z čeho konkrétně byl soudce Havlín obviněn.“

Fiala má na starosti převážně trestné činy v dopravě. Z těch známějších řešil případ řidiče tramvaje, která vykolejila na Karlově náměstí a zahynuli přitom dva lidé, nebo kauzu moderátora Leoše Mareše, který autem srazil motorkáře a způsobil mu vážné zranění. Vyšetřovatelé zatím nechtějí říct, jakou měl Fiala roli ve skupině obviněných. 

Havlín měl problémy už jako velvyslanec, prezident ho z funkce odvolal

Havlín patří mezi známé pražské soudce. Jako předseda senátu poslal do vězení například sochaře Pavla Opočenského. Zneužité dívky, které v kauze vypovídaly, měl ale vyslýchat vulgárním způsobem. Obžaloby naopak zprostil exministra Karla Březinu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek už proti němu vede řízení, aby mu dočasně pozastavil funkci. Zproštění by trvalo až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tuto dobu by soudce pobíral polovinu svého platu.

František Fiala
Zdroj: ČT24

Loni v květnu Havlína kárně potrestal Nejvyšší správní soud desetiprocentním snížením platu na dobu šesti měsíců. Podle NSS se snažil ovlivňovat proces Jana Harangozzy známého z kauzy kolem konkurzního soudce Jiřího Berky. Jeho hlavním proviněním ale bylo to, že se pokusil ovlivňovat soudkyni Danielu Reifovou, která případ soudila. Měl se vyptávat na její postup a vyzývat ji k vyslechnutí svědka, který měl podle něj vypovědět něco jiného, než co stálo v obžalobě. Havlín tehdy s rozhodnutím NSS zásadně nesouhlasil. Do spisu prý nahlížel, ale to zakázané není. Podle svých slov v něm nic neměnil. Současná kauza ale podle Bradáčové nijak s případem kolem soudce Berky nesouvisí.

V minulosti byl soudce nepravomocně kárně potrestán také za průtahy, toto rozhodnutí ale následně zrušil Nejvyšší soud s odůvodněním, že Havlín se na Obvodním soudu pro Prahu 2 řadí „k jedněm z nejlepších a nejvýkonnějších“. Havlín ale neměl problémy jen jako soudce. V 90. letech na čas funkci přerušil a pracoval pět let jako velvyslanec v Chorvatsku, a to od roku 1993 do roku 1998. Čelil přitom podezření, že protežoval ostravskou cestovní kancelář. Od roku 1998 do roku 2000 byl velvyslancem v Bulharsku, kde měl zase urážet stát a jeho představitele, prezident ho proto z funkce odvolal.

Advokátní komora zatím informace o obviněných nemá

Česká advokátní komora podle mluvčí Ivy Chaloupkové zatím neobdržela informace o obvinění advokáta a koncipienta: „Až další dny tedy ukážou, jak vůči nim budeme postupovat.“ Chaloupková zároveň upozornila, že mají povinnost komoru neprodleně vyrozumět, že byli obviněni z trestného činu. Představenstvo komory pak může advokátovi dočasně pozastavit výkon advokacie, a to obvykle po podání obžaloby, nebo i dříve. Při vzetí advokáta do vazby mu komora pozastavuje výkon advokacie okamžitě. Až do pravomocného rozhodnutí v trestní věci pak nesmí poskytovat právní služby.