Statistici vyrazili do terénu. Jak se nám žije?

Ostrava - Začal průzkum životních podmínek obyvatel, který probíhá v celé Evropské unii. Například v Moravskoslezském kraji pracovníci statistického úřadu obejdou v následujících týdnech 1 300 domácností. V dotazníku jsou otázky na bydlení, hospodaření, zaměstnání, ale i pocity.

Pracovníci statistického úřadu budou zjišťovat, jak se lidem žije. Postupně navštíví téměř 1 300 domácností, nejvíce v Ostravě a na Karvinsku. „Data by především měla být využita pro mezinárodní srovnání a na národní úrovni k hodnocení životní úrovně obyvatel,“ uvedla Eva Kramolišová, krajský garant ČSÚ. Vyplnit dotazník zabere i víc než hodinu. Obsahuje otázky na zaměstnání, finanční možnosti, náklady na bydlení, vybavení domácnosti i na to, jak lidé svou situaci hodnotí. 

Z loňského průzkumu například vyplynulo, že domácností, které se svými příjmy vycházejí obtížně, je už více než 30 procent. Společnou dovolenou si nemůže dovolit přes 40 procent rodin. A mírně vzrostl i podíl domácností s příjmy pod hranicí životního minima.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)