Čeští a němečtí záchranáři si v nouzi vypomůžou

Plzeň - Český ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a jeho německý kolega Daniel Bahr podepsali rámcovou smlouvu o spolupráci záchranářů na obou stranách hranice. Záchranné služby (ZZS) obou zemí by díky tomu měly v budoucnu lépe spolupracovat při výjezdech. Dohoda například umožní, aby v akutním případě mohli k pacientovi na české straně vyjet němečtí záchranáři, kteří k němu mají ze své základny blíže než česká sanitka, a naopak. V platnost by spolupráce měla vstoupit do konce letošního roku nebo začátkem příštího.

Lidem v ohrožení života v příhraničních oblastech s horší dojezdovou rychlostí domácích záchranářů tak dohoda přináší šanci na rychlejší pomoc. Smlouva o spolupráci ZZS je první mezinárodní smlouvou v oblasti zdravotnictví uzavřená s Německem. ČR zahájila jednání o nastavení obdobné dohody také s Polskem a Slovenskem.

„Rámcová smlouva byla požadována už před deseti lety a zhruba šest let trvala spolupráce na detailizaci,“ řekl Heger. Smlouva podle něj otevřela prostor pro dojednání konkrétních podmínek pro zajištění péče o pacienty v často hůře dostupných příhraničních oblastech.

„Nejde jen o to nechat padnout hranice, ale o to, abychom měli možnost každý den pomáhat lidem na obou stranách hranice, kteří se ocitli v nouzi, aby i oni poznali, že hranice padly,“ uvedl Bahr. Prakticky se to podle něj projeví například v rekreačních oblastech hraničních hor.

Na české straně se přeshraniční spolupráce týká záchranářů z Plzeňského, Jihočeského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje, v Německu ze svobodných států Bavorska a Saska.