Kauza Rath: Salačová získala statut spolupracující obviněné

Praha – Podnikatelka Ivana Salačová zapletená do aféry někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha získala statut spolupracující obviněné. S odkazem na své zdroje o tom informuje server Lidovky.cz. Advokát Salačové Vojtěch Veverka ovšem informaci nepotvrdil s tím, že ještě nečetl obžalobu. Sám žalobce Petr Jirát, který měl statut udělit, se nechce k situaci do soudního projednání vyjadřovat. Statut získala Salačová za to, že podrobně popsala, jak se při přidělování zakázek ve středních Čechách uplácelo.

Ivana Salačová je bývalá ředitelka stavební společnosti FISA ze Slaného na Kladensku. Policie ji stíhá kvůli předraženým zakázkám na rekonstrukci zámku Buštěhrad a úplatkářství při opravě hostivického gymnázia. S policisty začala spolupracovat v červnu, částečně doznala svou vinu.

Z vazby se dostala jako první z jedenácti obviněných v případu Rath. Celkem vypovídala třikrát. V krátkém telefonickém rozhovoru pro ČT slovy „určitě“ potvrdila, že svou výpověď je připravena zopakovat i u soudu.

Salačová rozkryla praktiky Kotta a Pancové

Ve svém svědectví na policii odkryla, jak skupina kolem Davida Ratha získávala peníze na úplatky. Ona sama měla nosit a domlouvat úplatky. Podle informací deníku Insider na policii například řekla, že se obvinění bavili o úplatcích kódovaně jako o králících a také popsala zákulisní jednání o rekonstrukci zámku Buštěhrad se spoluobviněnými Kateřinou Pancovou a Peterem Kottem. „Kott mi řekl, že se bude provádět rekonstrukce a že ta zakázka vyjde tak, aby vítězem byla předem určená firma, a za to že požadují částku 20 až 24 milionů,“ cituje Insider policejní výslech Salačové.

Statut spolupracující obviněné nyní může Salačové přinést nižší trest. Podle advokáta Martina Maisnera ovšem nelze předpokládat, že by byla Salačová „románovým korunním svědkem“, bez které by nemohlo dojít k podání obžaloby. Stejně tak zapochyboval nad tím, že by podnikatelku mohla díky spolupráci s policií čekat nějká zásadnější úleva.

„Obecně lze říci, že škála úlev může sahat od úplného upuštění od potrestání, což asi nebude tento případ, až ke snížení trestu, kde státní zástupce může jít pod dolní hranici trestní sazby. Vždy se to posuzuje individuálně,“ uvedl Maisner.

Soud bude případ Davida Ratha, kde bude vypovídat Ivana Salačová, projednávat asi za tři měsíce, kromě výpovědi Salačové sází obžaloba také na odposlechy telefonů. Advokát Davida Ratha Roman Jelínek se ale výpovědi Salačové nebojí. „Paní inženýrka vyslovila hypotézu, že možná peníze, které tam šly, šly ve prospěch pana doktora Ratha. Je to jenom hypotéza,“ zdůraznil.

Rathův případ:

Jirát ex-hejtmana Ratha a deset jeho spoluobviněných viní z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Poslanec si podle obžaloby vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle Jiráta si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal přes 16 milionů. Zbytek již nedostal, protože ho policisté mezitím zadrželi. Politikovi hrozí až dvanáctiletý trest; sám Rath obvinění odmítá.

Skupina bude podle Jiráta obžalována také z pokusu získat zhruba 300 milionů z evropských dotací. Z těchto peněz však Evropská unie nic nevyplatila, kvůli stíhání bylo vyplácení zastaveno. Kriminalisté pracovali na případu více než rok.