V žilách olomouckého festivalu koluje věda

Olomouc – Z matematiky udělat zábavu se pokusí mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO), jehož 48. ročník odstartoval prvními projekcemi tuzemských i zahraničních snímků. Vedle matematiky se divákům představí všeho všudy osm programových bloků. Přehlídka, která se může pochlubit zájmem diváků (pořadatelé jich očekávají až 3 tisíce), trvá do neděle.

K hlavním hostům patří třeba prezident Australských skeptiků (Australian Sceptics) Richard Saunders. Před třiceti lety propadl skládačkám z papíru zvaným origami, svému koníčku přisuzuje blízkost k matematice: „Pokud chcete vyrábět z papíru komplikovaná zvířata a jiné tvary, musíte matematice velmi rozumět. Všechny úhly, roviny, zlomy jsou matematice vlastní.“ Oblíbené skládačky a s nimi i základní matematické zákony chce přiblížit i divákům.

Mezi hosty festivalu patří i čtyřiadvacetiletá Kanaďanka Elise Andrewová, která loni v březnu na sociální síti založila stránku s vtipným i provokativním názvem I fucking love science. Její stránka se s více než čtyřmi miliony fanoušků řadí mezi nejsledovanější projekty popularizující vědu na internetu.

Festival začal filmem Příběh matematiky: Krása čísel a v české soutěži projekcí věnovanou příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Slavnostní zahájení ale patří velkolepému snímku s názvem Já planeta ve 3D formátu. „Je to film, který se tematicky netýká ani jednoho z programových bloků a je mimo soutěž. Zachycuje prozkoumávání lidského těla až do mikroorgamismu, je to taková cesta do hlubin člověka,“ doplnil mluvčí festivalu Ondřej Čížek.