Tisíce zbytečných značek matou řidiče

Praha - Důležité značky nejsou vidět, naopak tisíce jiných plechových cedulí pouze matou řidiče. Tak zněl závěr z celorepublikové kontroly, kterou loni provedla policie. Po půl roce se situace příliš nezlepšila. Shodují se na tom šéfové dopravní policie i BESIPu. Někteří správci silnic totiž reagují pomalu a než vyřeší staré problémy, objeví šoféři zase nové.

Deset tisíc pastí nastražily na řidiče úřady a čas. Mizející čáry a zarostlé cedule jsou jen půlkou problému. Ta druhá? Zbytečné značky: ať už jsou to příkazy nebo výstrahy a různé zákazy. „Přemíra značek v každém případě odvádí pozornost řidiče,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. 

Tam, kde už není les rozdílných značek, zdvojují se alespoň ty samé. Ve Velkých Přílepech je asi potřeba dávat dvojnásobný pozor na děti. Stejné značky jsou jen krok od sebe. Ani u ministerstva dopravy se značkami zrovna nešetří. Zastavit tady by si měl řidič asi dvakrát rozmyslet, značky jsou hned vedle sebe.

„Pokud by bylo méně značek, které by byly osazeny skutečně smysluplně, řidiči jim budou přikládat větší důležitost a budou je brát vážněji,“ uvedl vedoucí BESIPu Roman Budský. 

Nejvíc chyb našli policisté na jihočeských silnicích, náprava ovšem postupuje zvolna. Podle jihočeské policie mohou řidiči v kraji narazit na 2 000 poškozených a téměř tisícovku zbytečných dopravních značek. Chyby našli policisté jak na silnicích mimo města, tak také na křižovatkách. Řada značení si přitom protiřečí. 

Řidiči se můžou na silnicích setkat zhruba se sto dvaceti druhy značek. Brzy přibude další, označující nízkoemisní zónu.

Tisíce zbytečných značek matou řidiče (zdroj: ČT24)