Za vraždu otce a macechy v Tymákově padl výjimečný trest

Plzeň - 22 let ve vězení si má odsedět pětadvacetiletý Vojtěch Hrdlička za loňskou dvojnásobnou vraždu otce a nevlastní matky v Tymákově na Plzeňsku. Považoval brutální vraždu sekerou za řešení dlouhotrvajících a prohlubujících se rodinných sporů. Soud udělil výjimečný trest, přestože ho státní zástupce nepožadoval. Podle žalobce by postačil trest kolem spodní hranice sazby, která je v rozmezí 15 až 20 let.

K činu došlo v noci na 11. července 2012 v rodinném domě obětí. Padesátiletému otci a jeho o čtyři roky mladší ženě zasadil Hrdlička přinesenou sekerou velkou silou množství ran do hlavy, krku a břicha. Manželé na místě zemřeli. Útočníka policie dopadla po dvou měsících, k vraždě se přiznal.

Obžalovaný i jeho starší bratr Jaroslav u soudu vypověděli, že otec a macecha, u nichž od školních let bydleli, je celé dětství vystavovali týrání a ponižování. Krutě se prý chovali zejména ke dvěma dívkám, které měli v pěstounské péči. Sestry prý bili často až do krve. Oba podsadití muži vypovídali o rodinných poměrech v slzách a rozrušení.

Policie na místě činu v Tymákově
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Podle obžalovaného ho k činu vedl strach o malého synovce. Otec a macecha prý vyhrožovali bratrovi Jaroslavovi, že mu vezmou malého syna a nechají si ho v péči. Souzený muž tvrdil, že do domu jim šel jen domluvit, aby dítě nechali na pokoji. „Pořád jsem myslel na malého, říkal jsem si, že nikdy nedopustím, aby se mu stalo to, co v dětství mně a bráchovi,“ vypověděl Hrdlička.

Fakt, že si předem koupil sekeru, připravil si v autě náhradní oděv na převlečení, zaparkoval daleko od domu a přišel dovnitř potichu a pozdě v noci ale podle žalobce jednoznačně svědčí o tom, že do domu se nešel domlouvat, ale vraždit. Tím spíš, že s otcem a macechou poslední tři až čtyři roky vůbec nemluvil.

Těla v kalužích krve našel ráno bratr, který u otce pracoval v truhlářské dílně. Další den se mu Vojtěch k činu přiznal. „Nemohl bych udat bráchu za to, že mi zachránil dítě. Vím, že tomu malému zachránil život, protože oni (otec a nevlastní matka) by ho zničili,“ řekl u soudu bratr obžalovaného. Podle žalobce pak policii záměrně při vyšetřování sváděl ze stopy.