Šéf protikorupční policie Martinec definitivně končí

Praha - Po více než dvou letech končí ve funkci šéf elitního Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáš Martinec. Odchází sám, rezignoval kvůli sporům s vrchní pražskou žalobkyní Lenkou Bradáčovou, která uvedla, že na ni jeho útvar připravoval kauzu. Policii ale Martinec neopouští, nově bude působit jako zástupce ředitele na policejním prezidiu.

Dva roky, dva měsíce a dva týdny byl Tomáš Martinec šéfem protikorupční policie. Během jeho působení se zvýšil počet obviněných i případů, mezi nimi i kauza poslance Davida Ratha, nákup letounů CASA nebo Opencard. „ÚOKFK má za sebou výborné výsledky, pracuje se na mnoha dalších závažných případech v oblasti hospodářské trestné činnosti,“ uvedl policejní prezident Martin Červíček.

Martinec se dostal do sporu se šéfkou pražských žalobců Lenkou Bradáčovou, které se jasně zastal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Po deseti dnech mediálních výměn přišlo jasné oznámení. „Rezignuji, a to k 15. květnu tohoto roku,“ oznámil před třemi týdny Martinec. Tvrzení Lenky Bradáčové o tom, že se na ni jeho útvar snažil vyrobit kauzu, popřel. „Prostě jsou lidé, kteří si nemusí moc sednout, tak to bylo v tomto případě,“ vysvětlil Martinec.

Lenka Bradáčová
Zdroj: ČT24

Odložený případ

Spekuluje se však také o tom, že Lenka Bradáčová chtěla upozornit na postup policie při prověřování společnosti ČEZ a jejího nákupu solární elektrárny od firmy Amun.Re. Případ Martincův útvar nejdřív odložil a až na pokyn Vrchního státního zastupitelství se jím zabývá znovu. Martincův nástupce zatím znám není, termín pro podání přihlášek do poptávkového řízení na místo ředitele skončí 20. května.

Martincova nástupce čeká reorganizace útvaru

Protikorupční útvar zatím povede Martincův náměstek Emil Kračmar. Na místo ředitele vypsala policie výběrové řízení, které je ale otevřené jen pro policisty se stejnou služební hodností, jako má plukovník Tomáš Martinec – tedy druhou nejvyšší. Mohou to být například krajští ředitelé, náměstci, ředitelé celorepublikových útvarů nebo další vedoucí policisté například v organizačních článcích policejního prezidia.

Zatím se nezdá, že by místo šéfa protikorupční policie bylo atraktivním postem. Podle dostupných informací odmítl například ředitel útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, šéf protikorupčního útvaru Petr Vicenc, stejně jako Martincovi náměstci. „Já si nemyslím, že se do toho výběrového řízení nikdo nepřihlásí, je to zajímavé místo ve vedení policie, navíc velice dobře viditelné,“ myslí si Martin Shabu. Kdyby se nikdo nenašel v tomto výběrovém řízení, může policie podmínky uvolnit a vybírat z nižších důstojníků, protikorupční policie tak podle Martina Shabu dlouho bez vedení nebude.

Vymyslet koncepci, podle níž bude jednotka napříště fungovat, bude hlavním úkolem nástupce odcházejícího Tomáše Martince. Změnu práce protikorupční policie žádá nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a prezident sboru Martin Červíček, proti současnému způsobu práce se ohradila také vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Detektivové z protikorupčního útvaru musí leckdy řešit taky případy, které by zvládla i okresní nebo krajská kriminálka. Na ty složité pak chybí kapacity. Jde přitom o stamilionové případy, které je třeba řešit systémově a kvalitně.

Tomáš Martinec vedl protikorupční policii přes dva roky

  • Ředitelem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) je Tomáš Martinec od 1. března 2011. Předtím byl zástupcem policejního ředitele v Kraji Vysočina.
  • Martinec v ÚOKFK působil už dřív jako náměstek. V únoru 2009 ÚOKFK dočasně vedl. Předtím pracoval u finanční policie, kde byl náměstkem ředitele, a na policejním prezidiu.
  • Do čela ÚOKFK ho jmenoval bez výběrového řízení policejní prezident Petr Lessy. Vybral ho kvůli bohatým zkušenostem v protikorupční a finanční policii a pro jeho podíl na úspěšné transformaci kriminálky na Vysočině.
  • V čele ÚOKFK vystřídal Libora Vrbu, který na funkci rezignoval koncem února 2011. Martinec přitom z vedení útvaru odešel údajně kvůli neshodám s Vrbou, kterého zastupoval.
  • V roce 2011 napsal deník Právo, že o Martincovi se v minulosti mluvilo například kvůli jeho vztahům s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS). Ten mu v roce 2008 coby náměstkovi protikorupčního útvaru neoficiálně nabídl místo pražského policejního ředitele, a to aniž měl k takovému jednání jakýkoliv mandát. Martinec nabídku odmítl a o nestandardním jednání primátora informoval své tehdejší nadřízené, napsalo Právo.

Martinec se narodil 22. září 1966. K policii nastoupil v roce 1986, a to ve Žďáru nad Sázavou. V roce 1996 odešel na odbor ochrany dětí Okresního úřadu ve Žďáru. Vystudoval Pedagogickou fakultu Masarykovy Univerzity. V roce 1999 se k policii vrátil.