Futsal můžou hrát i nevidomí

Brno - V Bučovicích na jižní Moravě se sešli nevidomí sportovci na mezinárodním turnaji ve futsalu. Historicky poprvé do Evropy přijeli i současní paralympijští vítězové. Akce má ukázat, že i s handicapem se dají vyhrávat medaile.

I když hráči nevidí jeden druhého a ani míč, střely na bránu odhadují podle zvuků. Hráčům v orientaci pomáhá například speciální ozvučený balon. Brankář je sice jako jediný hráč vidící, i tak ale do brány góly padají. 

„Když se někdo vedle hřiště rozhodne sekat trávu, tak se ho snažíme poprosit, aby to nedělal. A když letí letadlo, tak se musí hra přerušit třeba,“ říká hráčka Avoy MU Brno Kateřina Hegrová. 

Někteří se bez zraku narodili, jiní o něj přišli v průběhu života. Pravidla jsou ale pro všechny stejná. Každý fotbalista si musí před hrou nasadit na oči klapky. „Je to kvůli tomu, aby ti, kteří mají třeba nějaké zbytky zraku, nebyli zvýhodnění,“ vysvětluje organizátorka a návodčí Jitka Graclíková. 

V Bučovicích se během dvoudenního turnaje utkali Češi, Němci, Angličané a Brazilci. Trojnásobní vítězové paralympiády z Brazílie nakonec vyhráli i dnes.

Futsal pro nevidomé (zdroj: ČT24)