Tluchoř a Fuksa obviněni z korupce, Šnajdr zatčen

Praha - Policisté obvinili bývalé poslance Petra Tluchoře a Ivana Fuksu z korupce. Podle vyšetřovatelů se vzdali poslaneckých mandátů za nabídku výhod. Další exposlanec Marek Šnajdr se přihlásil policii, byl zatčen a dobrovolně vypovídá. Šnajdr byl dosud v zahraničí. Informaci o jeho zatčení přinesl server Novinky.cz.

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana z důkazů vyplývá, že trojice dostala nabídku určitých výhod, která je „motivovala ke vzdání se mandátů“. Obvinění se prý týká korupčních deliktů, jako je podplácení a přijetí úplatku. Poslanci dostali nabídku členství v managementu společností s účastí státu - České dráhy, Čepro a Český Aeroholding.

Premiér Petr Nečas (ODS) v projevu před Poslaneckou sněmovnou postup policie zkritizoval. Řekl také, že odchod tří exposlanců ODS z dolní komory a to, že získali nové funkce, není důvod ke kriminalizaci. 

Kdo odměny nabídnul, policie zatím nesdělila

Tluchoř a spolu s ním i bývalý náměstek ministra zdravotnictví Šnajdr a někdejší ministr zemědělství Fuksa složili loni v listopadu poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve sněmovně nahradili, pak vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi. Šnajdr byl následně v prosinci jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa k lednu zamířil do čela Českého Aeroholdingu. Ohledně Tluchoře média spekulovala, že získá místo ve společnosti ČEZ, Tluchoř to ale popřel s tím, že pracuje jako konzultant pro soukromou společnost. 

Kromě dvou exposlanců je obviněna i premiérova spolupracovnice Jana Nagyová. Trestní řízení se přitom týká dvou skutků - jeden je spojený s Vojenským zpravodajstvím, druhý pak s odchodem rebelů ze sněmovny. „Vedeme jedno velké společné trestní řízení, které zahrnuje jak fázi prověřování, tak i trestního stíhání. V obou vystupuje paní Nagyová. Figuruje tedy i v trestní věci korupčních deliktů, podplácení a přijímání úplatku,“ informoval Ištvanův náměstek Pavel Komár. 

Mladá fronta DNES uvedla, že v kauze odchodu této trojice hrál roli také lobbista Ivo Rittig a rovněž Nagyová. Rittig měl údajně roli financiéra. Podle policejních dokumentů prý sjednával s Nagyovou odměnu za odchod rebelů ze sněmovny. Zda to bylo jen formou míst ve státních firmách, nebo i předání peněz, zatím není jasné. Policie včera zasahovala u Rittiga doma i v sídle jeho firmy. 

  • Reakce premiéra Nečase v projevu v Poslanecké sněmovně - více zde.
  • Policejní zásahy spojuje osoba premiérovy spolupracovnice Jany Nagyové - více zde.
  • ČSSD čeká Nečasovu rezignaci, vyzývá k jednání o rozpuštění sněmovny - více zde.
  • Jana Nagyová si objednala sledování Nečasovy manželky - více zde.
  • Podle zahraničního tisku je Česko nejvíce zkorumpovanou zemí regionu - více zde

Kritici to označili za výraz nepřijatelného politického obchodování s posty nebo přímo za korupci. Advokát Václav Láska později na premiéra Petra Nečase (ODS), Šnajdra, Tluchoře a Fuksu podal trestní oznámení. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se nejprve odmítlo oznámením zabývat, pražské městské státní zastupitelství ale věc přezkoumalo a nařídilo, aby policie údajné podplácení prověřila.

Obvinění jsou výsledkem rozsáhlé akce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), jehož policisté ve čtvrtek zasahovali na Úřadu vlády, ministerstvu obrany, na pražském magistrátu a několika dalších místech. Na realizaci se podílelo 400 policistů, proběhlo 31 domovních prohlídek, při kterých policie zajistila asi 120–150 milionů korun v hotovosti a desítky kilogramů zlata. Kauze se policie věnovala od začátku roku 2012.