Zeman nominaci Němcové nekomentuje, své slovo řekne v úterý

Praha – Prezident Miloš Zeman odmítl komentovat nominaci šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) na post předsedkyně vlády. Vládní krizi chce nejprve během víkendových setkání probrat s představiteli parlamentních stran, vlastní řešení veřejnosti představí v úterý. Němcovou na pozici premiérky včera jmenovalo grémium občanské demokracie, měla by nahradit Petra Nečase, který v pondělí podal demisi kvůli aféře své podřízené Jany Nagyové.

„Považuji za zdvořilé vůči politickým představitelům, abych jim svůj názor sdělil dříve než médiím,“ uvedl prezident Zeman během dnešní návštěvy Senátu. „Ale protože mám média velice rád, ještě jednou vás zvu na svou tiskovou konferenci v úterý odpoledne na Hradě, kde se dozvíte víc.“

U žen v politice podle prezidenta vždy rozhoduje odborná kvalifikace. „Politika je řemeslo, které se riskantností pohybuje mezi pyrotechnikem a kaskadérem a každý si jej volí sám se všemi riziky, která z toho vyplývají,“ dodal Zeman. Miroslava Němcová se ve vrcholné politice pohybuje patnáct let, poslední tři roky jako předsedkyně Poslanecké sněmovny. Na rozdíl od svých předchůdců v premiérské funkci ale nemá vysokoškolské vzdělání.

Hlava státu také již včera předeslala, že automaticky nejmenuje každého kandidáta na premiérskou pozici, kterého jí vládní strany nabídnou. „Bylo by přehnaným sebevědomím domnívat se, že tím, že někdo kandiduje, se automaticky stává premiérem,“ podotkl Zeman.

Premiér Petr Nečas podal demisi v pondělí, důvodem byla aféra šéfky jeho kanceláře Jany Nagyové, která podle policejního obvinění nabízela úplatky trojici poslanců z ODS a neoprávněně úkolovala vojenskou rozvědku, když ji nechala sledovat Nečasovu manželku Radku. Koaliční TOP 09 a LIDEM po Nečasově demisi souhlasily s tím, aby ODS coby nejsilnější vládní strana vybrala nového kandidáta pro Strakovu akademii, grémium občanských demokratů potom včera večer nominovalo svou stranickou místopředsedkyni Miroslavu Němcovou. Čtěte víc.

O současné vládní krizi bude prezident s představiteli parlamentních stran jednat zítra a během víkendu, v pátek se setká se zástupci TOP 09 a ODS (vč. samotné Němcové), v sobotu zasedne k jednacímu stolu se sociálními demokraty a komunisty, v neděli se má setkat s Věcmi veřejnými. S šéfkou LIDEM Karolínou Peake se Zeman sešel už toto pondělí, další setkání zatím není plánováno.