Před 68 lety ztratilo Československo Podkarpatskou Rus

Užhorod - Přesně před 68 lety, 29. června 1945, byla tehdejší část československého území Podkarpatská Rus obsazena Sovětským svazem. Moskva to odůvodnila vůlí většiny tamních obyvatel žít v sovětském státu, kterou předtím vyjádřili ve volbách organizovaných komunisty. Československá vláda tehdy neprotestovala. Po roce 1989 usilovali o navrácení území už jen republikáni Miroslava Sládka.

Za první Československé republiky byla Podkarpatská Rus nejméně rozvinutým a národnostně pestrým územím. Žili zde převážně Rusíni, Maďaři, Němci, židé i přistěhovalci z Čech a Slovenska. Poté oblast zabralo Maďarsko. Sověti už tehdy dávali najevo, že o region mají velký zájem.

Krátce po osvobození se konaly volby, v nichž mohli kandidovat prakticky jen vybraní komunisté. Ti si poté odhlasovali připojení k Sovětskému svazu. 29. června 1945 Čechoslováci celou oblast dobrovolně odstoupili Moskvě.

Podpis smlouvy o Zakarpatské Ukrajině v Černínském paláci
Zdroj: ČT24

Celý akt byl nakonec v Černínském paláci v Praze stvrzen ratifikační listinou smlouvy o Zakarpatské Ukrajině, kterou podepsalo československé ministerstvo zahraničí a velvyslanec Sovětského svazu v Praze. Podkarpatská Rus se tak definitivně stala Zakarpatskou oblastí Ukrajiny. Kdo tam žít nechtěl, mohl dobrovolně odejít.

Ohradit se proti „Sovětům-osvoboditelům“ si v tehdejší atmosféře nikdo nedovolil. Politická reprezentace se se ztrátou území smířila. Po roce 1989 s požadavkem na vrácení území přišli už jen republikáni Miroslava Sládka. Toto území je dnes jednou ze 24 správních oblastí Ukrajiny pod názvem Zakarpatská oblast.

Před 68 lety ztratila ČSR Podkarpatskou Rus (zdroj: ČT24)