Advokát žaluje Kalouska za cisternu před letadlem

Praha - Advokát Jiří Vyvadil podal trestní oznámení na bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) za způsob, jakým chtěl zastavit letadlo s ruským podnikatelem Alexejem Torubarovem. Podle právníka se jednalo o obecné ohrožení, ministr se ale prý ministr mohl dopustit i zneužití pravomoci. Kalousek chtěl 2. května zastavit odlet podnikatele, kterého Česko vydalo kvůli trestnímu stíhání do jeho země, nařídil tehdy personálu letiště postavit před letadlo cisternu.

Podle někdejšího poslance a senátora za ČSSD Vyvadila šlo o obecné ohrožení, Kalousek se ale podle něj mohl dopustit například i zneužití pravomoci. Za „pravděpodobné spolupachatele“ označil Vyvadil v trestním oznámení bývalé ministry Karla Schwarzenberga (TOP 09), Jana Kubiceho, Zbyňka Stanjuru (ODS) a případně expremiéra Petra Nečase (ODS).

Podnikatel Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů. Po návratu do Ruska úřady podnikatele zadržely, po uplynutí doby stanovené vazby ho soud propustil. Byznysmen je stíhán za vydírání důstojníka tajné služby a podvody, kvůli nimž mu hrozí až pět let za mřížemi. Podle Torubarova naopak ruská tajná služba, policie a mafie vydíraly jeho. V Česku žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek pak rozhodl o vydání.

Vyvadil se podle Kalouskova vyjádření zařadil po bok poslanců Věcí veřejných Michala Babáka a Josefa Novotného, kteří na něj také podávají trestní oznámení „jak na běžícím pásu“. „Já tyhle pány rozhodně nebudu komentovat,“ uvedl.

Bývalý ministr financí nebyl podle Vyvadila ze své pozice žádným způsobem oprávněn zrušit Blažkovo rozhodnutí. „Už tím nepochybně naplnil znaky trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ píše v trestním oznámení advokát.

Obhájce Pavla Vondrouše Jiří Vyvadil
Zdroj: ČT24

Ovšem za ještě závažnější považuje Vyvadil způsob, jakým se Kalousek snažil odletu zabránit. Mířil podle něj proti lidem na palubě letadla, které je navíc v mezinárodní praxi vnímáno jako území cizího státu. „Představení cisterny nepochybně mohlo při rozjezdu letadla ohrozit na životě posádku i pasažéry letadla včetně toho, kdo měl být údajně chráněn,“ uvedl v trestním oznámení Vyvadil. Kromě obecného ohrožení jsou navíc podle něj „ve formě přípravy naplněny znaky“ trestného činu získání kontroly nad vzdušným dopravním prostředkem.

„Pokud však nebude prokázáno spoluzavinění ostatních podezřelých, zůstane u podezřelého Kalouska i tak zachováno podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení,“ dodává Vyvadil s tím, že jde o jednání zcela bezprecedentního charakteru v novodobé historii ČR.

Třiapadesátiletý Torubarov byl v letech 2006–2008 ředitelem a spolumajitelem volgogradské společnosti Elvis Pljus, která ve městě provozuje bar a restauraci. Ruská prokuratura ho obviňuje, že se v té době dopustil finančních machinací a poškodil ostatní vlastníky. Podle ruského tisku získal bankovní úvěr 25 milionů rublů (16 milionů korun), za který se bez dohody se spolumajiteli zaručil majetkem své firmy. Získané peníze pak údajně použil pro svou osobní potřebu. V listopadu 2008 navíc Torubarov podle ruských prokurátorů odkoupil podíly ostatních dvou spoluvlastníků podniku za 26 milionů rublů, ale přestože firmu na svou osobu převedl, dlužnou částku nezaplatil.