Rozpustná síťka zachraňuje cévy

Praha - Sen kardiologů se začíná naplňovat. Místo kousku kovu, který v těle pacienta zůstává natrvalo, mohou implantovat síťku, jež se sama rozpustí. Novou zdravotní pomůcku používanou při zprůchodňování tepen u kardiaků začaly proplácet i zdravotní pojišťovny. První výzkumy napovídají, že síťka může snížit riziko opakování infarktu.

Ještě před třemi dny měl pan Ronald dopoledne běžnou pracovní směnu, dnes se řidič autobusu zotavuje v nemocnici po prodělaném srdečním infarktu. „Přímo ze zaměstnání mě přivezla sanitka a šel jsem rovnou na sál,“ popsal. Podobný scénář zná skoro devadesát tisíc Čechů. Pokud se pacienti s infarktem dostanou do nemocnice včas, dokáží jim lékaři poměrně jednoduše pomoct. Pacientům po zákroku ale v tepnách zůstává kovová výztuž. Kov nyní lékaři začínají nahrazovat novým materiálem z kyseliny mléčné.

„Výztuž splní svůj účel, tepna se zahojí, roztáhne se a pak tato výztuž zmizí. Je to vlastně jakýsi sen neinvazivních kardiologů, který se nyní začíná naplňovat,“ řekl kardiolog Martin Malý z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Jako první dostal novinku pacient v třinecké nemocnici na sklonku roku. Zkoušejí ji i lékaři z pražských královských Vinohrad a Motola. V pražské vojenské nemocnici je lékaři voperovali zatím deseti pacientům. Výztuže z kyseliny mléčné se v těle pacienta vstřebají do dvou let, už teď ale lékaři mohou sledovat, jestli se potvrdí další výhody nové pomůcky.

Rozpustná síťka zachraňuje cévy (zdroj: ČT24)

„Může se snižovat riziko dalších infarktů,“ řekl kardiolog Petr Toušek z vinohradské nemocnice. Novinka by také mohla zlepšit celkovou funkci cév. „Když se rozběhnete, budete potřebovat větší přísun krve a céva se roztáhne. Zatímco když je tam kovový stent, céva ztrácí schopnost se roztáhnout a stáhnout,“ popsal kardiolog Malý.

Tuto novinku ale nemůže mít každý kardiak. Pokud má v tepnách například příliš vápníku, pomůže jen pevný kov. Rozpustná síťka je tak vhodná zhruba pro 40 procent pacientů se srdečním onemocněním.