Žalobce: Policista by se musel plazit, aby Rathovi krabici vyměnil

Praha – Krajský soud v Praze přehrál poslední video ze zatčení exposlance Davida Ratha. Kamera na uniformě policisty ukázala, že krabice, ve které byly peníze, Rathovi z dohledu nezmizela. Poslanec přitom ve svých předchozích výpovědích tvrdil pravý opak. Soudu řekl, že dvacet minut vůbec nevěděl, co se s krabicí dělo. Nahrávku, která původně vůbec ve spisu nefigurovala, předložil jako doplňující důkaz státní zástupce Petr Jirát.

Na záznamu pořízeném z uniformy policisty je vidět, jak Rath sleduje krátce po zadržení kriminalistu, který otevřel krabici plnou bankovek. Poslanec přitom tvrdil, že stál opodál a měl jiné starosti než sledovat policejní postup. Naznačil, že s krabicí mohli kriminalisté nějak manipulovat. Z videozáznamu je ale zřejmé, že policie ji otevřela krátce po zadržení a i dále byly zabavené věci v Rathově blízkosti.

Rathovi advokáti si okamžitě po přehrání druhé nahrávky stěžovali, že ve spisu není o tomto důkazu ani zmínka. Jeden z nich navíc tvrdí, že nejde o originál. „Je zřejmé z té nahrávky, že byla upravována, manipulována. Podstatná část je rozmazána,“ tvrdí obhájce Adam Černý. Žalobce ale u soudu zdůraznil, že taška s krabicí je snímána na záznamu prakticky neustále až na několik vteřin. „Během těch několika vteřin by se musel policejní orgán proplazit před panem obžalovaným, aby krabici vyměnil,“ dodal s nadsázkou Jirát.

Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová před Krajským soudem v Praze
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Nad stížností obhajoby na přehrání druhého videa Jirát kroutí hlavou, připomněl, že v rámci dokazování platí před soudem zásada rovnosti stran. „Jak má obhajoba právo předkládat důkazy, tak má i žalobce právo předkládat důkazy, takže nejde vůbec o žádné porušení zákona. Naopak státní zástupce je podle trestního řádu povinen dokazovat vinu obžalovanému, a to všemi zákonnými prostředky,“ dodal pro Českou televizi.

Dnes přehrávaný záznam navazuje na včerejší

Dnešní záznam navazuje na čtvrteční přehrání videa ze zadržení Ratha loni v polovině května, kdy jej policisté přistihli s krabicí. Rath tvrdil, že je v ní víno, ukázalo se ale, že byla plná peněz. Rath tvrdí, že byl v šoku, když viděl peníze místo vína.     

Z domu v Rudné u Prahy odcházel 14. května krátce po 20:00 hodině. Šel z domu někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Měl tam schůzku s ní a jejím přítelem, manažerem nemocnic a exposlancem Petrem Kottem. Krátce po jeho zadržení vtrhla do domu zásahová jednotka a zadržela také Pancovou s Kottem.    

CO OBSAHUJE KLÍČOVÁ NAHRÁVKA?

Záznam zachycuje chvíle bezprostředně po zatčení. Rath na něm stojí v doprovodu dvou policistů a sleduje práci ostatních kriminalistů. Mezi Rathem a policisty leží jeho věci - brašna a igelitová taška, ve které je kartonová krabice. Kriminalistka, která vede zásah, sděluje Rathovi podezření z korupce, Rath ji místy sleduje očima, občas se dívá stranou.

"Zadržená osoba je poslanec, požádala bych vás o vyrozumění Poslanecké sněmovny,„ řekla policistka do telefonu. Dodala, že se u Ratha našel důkaz v podobě úplatku, a žádá o souhlas s provedením osobní prohlídky. “Je to neodkladné, protože hrozí zmaření vyšetřování," uvedla. Když dostala souhlas, prohlídka mohla začít. Politik mezitím občas popochází, své věci má před sebou na dohled. Říká, že má u sebe finanční hotovost v peněžence, diář, telefon, zbraň a další osobní věci. V igelitové tašce je podle něj krabice s vínem, které dostal od Pancové.

"Kolega provede osobní prohlídku za dohledu nezúčastněné osoby,„ poučila policistka Ratha. Na záznamu je patrné, že se Rath dívá na krabici, kterou policista shora rozřezává. “Víno to nebude,„ řekl kriminalista, když viděl uvnitř samé bankovky. “Ježíš, to je zajímavé," reagoval Rath a zakroutil hlavou.

Obžaloba viní v kauze skupinu 11 lidí z podílu na manipulacích při zakázkách ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji a z korupce. Údajně upravovali tendry tak, aby vyhovovaly předem vybrané firmě. Organizátorem byli údajně Pancová s Kottem, Rath prý o všem věděl a bral si podíl z úplatků. Dalšími obžalovanými jsou většinou manažeři firem.