Ztracené děti budou mít evropskou krizovou linku

Praha - V Česku začne fungovat nová krizová linka pro pohřešované děti. Její číslo je 116 000. Běžně už ji využívají lidé ve 22 zemích Evropské unie. „Linka má být dalším krokem při pátrání po pohřešovaných dětech. Je to téma, které se týká všech. Mě se týká jako ministra, i jako otce dvou dětí,“ řekl ministr vnitra v demisi Martin Pecina. "Spuštěním linky naplňujeme další bod filozofie, že pomoc nepotřebují jen pohřešované děti, ale také jejich nejbližší," dodal.

Rozhovor je první pomoc, když nevíte jak dál, jste na všechno sami, váháte a trápíte se. Pokud potřebujete poradit, jsou tu dvě harmonizovaná čísla stejná v celé Evropské unii, a to Linka Ztracené dítě 116 000, která je k dispozici neustále a Linka první psychické pomoci 116 123, která je volajícím k dispozici od pondělí do pátku od 9:00 do 12:00. Linka už je několik měsíců ve zkušebním provozu a funguje. 

Krizová linka 116 000 poskytuje pomoc blízkým pohřešovaných a ztracených dětí i samotným dětem. V případě pohřešování dítěte poskytuje pomoc, podporu a poradenství osobám odpovědným za dítě, přebírá od veřejnosti smysluplné informace o pohřešovaném dítěti a se souhlasem volajícího kontaktuje příslušné instituce. 

„Pokud rodiče pohřešují dítě, mají volat policii, pokud ale vyhodnotí, že policii volat nechtějí, mohou volat nám,“ řekl předseda občanského sdružení Ztracené dítě Martin Klimakovský. Linka je určena nejen pro rodiče, ale i pro samotné děti. „Snahou Evropské Unie je, aby se v jejím prostoru ztracené dítě dovolalo na linku, kde mu poskytnou pomoc. Kdyby volal na naši linku cizinec, tak se s ním domluvíme,“ dodal Klimakovský. 

Volající nemá žádný limit. „Může se stát, že pokud přijde nový hovor a operátor vyhodnotí, že ten nový je urgentnější, tak současný hovor může ukončit,“ vysvětlil Klimakovský, který by k lince rád přidal i ambulantní či výjezdovou službu.

„Projekt je relativní novinkou, pomáhá spolupráci občanského sektoru s policií ČR. V minulosti byl nastartován národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. V zahraničí funguje tento projekt na základě činnosti neziskových organizací. My jdeme trochu jinou cestou. Jdeme cestou zlepšování spolupráce mezi již existujícími institucemi, obohacenou o spolupráci s médii. Jakmile rodiče nahlásí pohřešované dítě, informace se velmi rychle dostává do informačního systému Policie České republiky a následně do médií, která ji předají veřejnosti. Všech 104 pohřešovaných dětí se našlo,“ popsala praxi Jitka Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality. 

„Při budování projektu jsme mysleli na rodiče dětí. Policie je tu od toho, aby pátrala, nemá čas na jednání s blízkými osobami, kterých se pátrání emocionálně dotýká,“ uvedla Gjuričová. „Linkou 116 000 jsme se dostali o úroveň výš,“ uzavřela.

Pro koho je linka 116 000 určena

  • Děti na útěku (v rámci státu či mezinárodní útěk): Jedná se o útěky z domova nebo o útěky z institucí, ve kterých jsou děti aktuálně umístěné.
  • Únos cizí osobou: Nezletilé děti unesené jakoukoli jinou osobou, nežli rodičem či jiným zákonným zástupcem.
  • Rodičovské únosy: Nezletilé děti unesené a zadržované mimo jejich běžné místo. Jde o případy, kdy rodič nebo jiný zákonný zástupce dítě odveze proti vůli druhého rodiče.
  • Nezvěstní nezletilí migranti bez doprovodu: Nezletilé děti, které byly oddělené od rodičů a nestará se o ně žádná dospělá osoba. Jedná se o nezletilé děti, které nemají trvalý pobyt v Česku a jsou občanem státu, se kterým není uzavřena smlouva o volné migraci osob mladších 18 let věku.
  • Ztracené, zraněné nebo jinak pohřešované děti: Například dítě, které se omylem ztratilo rodičům na zahraniční dovolené. Děti, které se ztratily nebo zranily a nepodařilo se je okamžitě najít (nehody během sportovních aktivit, na letních táborech, atd.). Děti, u kterých zatím nebyl zjištěn důvod zmizení.

Evropská harmonizovaná čísla - 116 xxx

Evropská komise dosud vyhradila pět krátkých čísel v jednotném formátu 116 + 3 číslice pro sociální pomoc přístupnou všem občanům Evropské unie. Linky začleněné do systému EU provozují bezplatně nestátní neziskové organizace. V českém prostředí v oblasti sociální pomoci pro občany chybí celkem čtyři linky. V provozu je pouze číslo 116 111, které poskytuje pomoc pro děti. V Česku má název Linka bezpečí (Sdružení linka bezpečí). Ostatní bezplatné linky, zejména Linka pro pomoc blízkým ztracených dětí a Linka pro pomoc dospělým, v Čechách zatím neexistují.