Sledování ženy premiéra ženou expremiéra. Policie rozšířila obvinění

Praha – Policie rozšířila obvinění bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandy. Ten byl až dosud viněn ze zneužití vojenské rozvědky při sledování dnes již bývalé manželky premiéra Nečase Radky, které si zadala Nečasova současná choť Jana (dříve Nagyová). Ta měla nechat sledovat i dva zaměstnance Strakovy akademie, a právě na tento případ se vztahuje nové obvinění – podle policie totiž Kovanda sledování proplatil soukromé agentuře, a to z rozpočtu vojenské rozvědky.

„Obvinění vychází z toho, co bylo včera sděleno obviněnému Pohůnkovi,“ konstatoval státní zástupce Pavel Komár (o včerejším obvinění Jana Pohůnka čtěte více zde). „Ten je stíhán za návod k trestnému činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, a to je jednání, kterým navedl dnes vyslýchaného obviněného pana Kovandu k tomu, aby se proplatily prostředky z rozpočtu vojenského zpravodajství soukromé civilní agentuře za protiprávní sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády,“ doplnil žalobce.

Kovandu policie viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nezákonnému sledování bývalé manželky expremiéra Petra Nečase Radky. To údajně zosnovala a usměrňovala tehdejší šéfka premiérovy kanceláře Jana Nagyová, jež se za bývalého předsedu vlády nedávno vdala. Představitelům vojenské tajné služby měla loni dát fotografii i adresu Nečasovy ženy a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila právě s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou. Na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.

Vedle Nečasové mělo proběhnout i sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády – a právě na ně se vztahuje nové obvinění, o němž dnes informoval žalobce Komár. „Škoda je ve výši neoprávněně placených prostředků, čili 125 300 korun. Za tento trestný čin je sazba do tří let. Obou pánům je kladen za vinu i trestný čin zneužití pravomoci, kde je sazba pěti let,“ řekl Komár.

Kovanda obvinění odmítá, podá stížnost

Podle Pohůnka, Páleníka i Kovandy nešlo o sledování, ale o obranu proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba. Zpravodajci prý měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. V té době totiž disponovali indiciemi, že Nečasově rodině hrozí nebezpečí.

Dnes Kovanda nechtěl rozšíření obvinění nijak komentovat. „Já se k tomu dál nebudu vyjadřovat. S obviněním nesouhlasím a podáme proti němu stížnost,“ řekl po opuštění služebny. „Odůvodnění odmítáme, stejně jako to počáteční z poloviny června,“ doplnil Kovandův advokát Jiří Matzner.

Policie rozšířila obvinění Milana Kovandy (zdroj: ČT24)