Babiš o dění v ČSSD: Ukazuje se, že jde jen o peníze a moc

Praha – Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Událostech ČT kriticky vystoupil na adresu dění v ČSSD, jejíž vedení neúspěšně vyzvalo předsedu Bohuslava Sobotku k rezignaci. Podle Babišova vyjádření v Událostech ČT se ukazuje, že polistopadovým stranám jde o peníze a moc, ČSSD prý destabilizuje celou politickou scénu. Do vlády s ní vstoupit nechce, podporu ale nevyloučil. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek je s ČSSD rovněž připravený jednat, a to bez ohledu na současné dění.

„Musím říct, že jsem šokován, co se děje v ČSSD, tato strana, vítěz voleb, destabilizuje naši politickou situaci a doufám, že její voliči sledují, co se tam děje, a že pochopili, že polistopadovým stranám jde jen o moc a peníze,“ prohlásil Babiš ve vysílání ČT24. „Sociální demokracie by měla vzít odpovědnost vítěze voleb a ukázat národu, že je jednotná. Pokud se ČSSD rozdělí, zradí své voliče, a ti se pak musí zeptat sami sebe, koho vlastně volili.“

Povolební vyjednávání s ČSSD Babiš nevyloučil, do vlády ale vstupovat nechce. „Říkali jsme, že s ČSSD budeme jednat hlavně o parlamentním uspořádání, ne o vládě,“ konstatoval. „Je to spíš tak, že pokud se dohodneme o tom, že ČSSD bude akceptovat naše programové priority, můžeme se bavit o toleranci její vlády. Máme odpovědnost vůči našim voličům, a musíme zjistit, jak to oni vidí,“ dodal s tím, že hnutí ještě nikdo neoslovil s výzvou k jednání.

Hnutí ANO druhého nejbohatšího Čecha Andreje Babiše se postaralo o hlavní senzaci předčasných voleb, když získalo 18,65 procenta hlasů a na sociální demokracii ztratilo jen necelá dvě procenta. Právě malý zisk ČSSD vedl dnes odpoledne k turbulenci v Lidovém domě, kdy vedení strany vyzvalo předsedu strany Bohuslava Sobotku k rezignaci, ten to odmítl. Součástí vyjednávacího týmu strany však nebude.

Lidovci: Rozhodnutí ČSSD respektujeme – a čekáme

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek je s ČSSD rovněž připravený jednat, a to bez ohledu na současné dění. „S panem předsedou Sobotkou se potkáme a dohodneme parametry, ale vyjednávací týmy jsou dány a my rozhodnutí ČSSD respektujeme. Zřejmě k tomu pan předseda Sobotka pověřen není,“ prohlásil ve vysílání ČT24.

„Ve chvíli, kdy sociální demokracie lidovce osloví, je KDU připravena jednat a případně i převzít vládní odpovědnost, zároveň si je ale vědomá toho, jak dynamická situace panuje v Lidovém domě. “Je otázka, jak jednotný bude klub sociální demokracie,„ podotýká Bělobrádek. “Rozdělení poslaneckého klubu je možné vždycky, my jsme to zažili, stejně tak ODS, zelení a Věci veřejné. Nám nezbývá nic jiného než čekat."

Povolební aritmetika dávala šanci na sestavení vlády právě formaci ČSSD–ANO a lidovci.