Pochybnosti ohledně voleb? Soud začíná přijímat stížnosti

Praha - Lidé mohou ode dneška zpochybnit výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Mají na to deset dní. Stížnosti musí adresovat Nejvyššímu správnímu soudu. Ten už před začátkem lhůty několik stížností obdržel, jejich počet ani obsah ale zatím nezveřejnil.

Na soud by se mohli obrátit jednotlivci i volební strany. Můžou navrhnout zrušení platnosti volby třeba jen jednoho poslance, pokud byl podle nich výsledek hlasování ovlivněn porušením volebního zákona. Z kandidujících stran ani jedna zatím neoznámila, že by takové úmysly měla.

Stížnost, avšak k Ústavnímu soudu, zatím podaly dvě neparlamentní strany. Aktiv nezávislých občanů zpochybňoval pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny a stěžoval si také na příliš krátkou lhůtu k sestavení kandidátek pro předčasné volby. Na údajně nerovné postavení stran si stěžovala také Československá strana socialistická, která k volbám nebyla připuštěna pro nedodržení volebních podmínek.

Před třemi lety dostal Nejvyšší správní soud v zákonné lhůtě 45 stížností, žádné z nich nevyhověl. Většinu stížností v roce 2010 podaly fyzické osoby, dvě sepsali zástupci tehdejšího bloku Jany Bobošíkové. Stěžovali si na klíč volebních preferencí, podle kterého si Česká televize zvala zástupce kandidujících stran, a údajného rozdílu mezi skutečným a zveřejněným počtem odevzdaných hlasů v jednom z téměř 15 000 volebních okrsků.