Zatím se neví, kdo v zimě posolí R6. Řidiči se ale bát nemusí

Praha – Těsně před zimou nemá stát dosud vysoutěženého dodavatele posypové soli pro R6 a silnice I. třídy v Karlovarském kraji. Podmínky výběrového řízení se totiž kraji nezdály a obrátil se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ministerstvo dopravy požaduje mimo jiné na silnice kvalitnější sůl, než je kuchyňská. Ředitelství silnic a dánic (ŘSD) ale ubezpečuje řidiče, že se neošetřených silnic bát nemusejí.

Zástupcům kraje se kromě požadavku na kvalitu soli nelíbí ani to, že stát v zadávacím řízení určuje, jak má být od kraje vzdálený solný lom. Tahle podmínka může být podle antimonopolního úřadu skutečně diskriminační. „Úřad po předběžném posouzení návrhu na přezkum získal pochybnosti o souladu zadávacích podmínek se zákonem o veřejných zakázkách,“ potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

ÚOHS proto v předběžném opatření tendr pozastavil. Podle ministerstva dopravy je ale soutěž v pořádku. „Nejde o žádná přehnaná kritéria,“ tvrdí mluvčí resortu Tomáš Neřold.

Podle ŘSD jde sice o výjimečnou situaci, prý ji ale zvládne. Sůl zatím neobjednalo na celou zimu, ale kupuje ji po malých částech. „Do doby, než rozhodne ÚOHS, si sůl objednáme po částech od Údržby silnic Karlovarského kraje,“ uvedl ředitel ŘSD v kraji Martin Leichter.

Silničáři už drží pohotovost. Meteorologové slibují na příští týden ochlazení a sněhové přeháňky ve vyšších polohách.

Prázdné sklady posypové soli (zdroj: ČT24)