Ministerské posty se rýsují, ČSSD chce prosadit Chovance na vnitro

Praha - V politických stranách se pomalu krystalizují jména budoucích ministrů. ČSSD podle deníku MF Dnes nově navrhla Milana Chovance na post ministra vnitra. Právě Chovanec byl jedním z těch, kteří krátce po volbách tajně navštívili prezidenta Zemana - na rozdíl od ostatních účastníků schůzku ale nepopíral. Zahraniční resort by mohl obsadit Lubomír Zaorálek (ČSSD). Hnutí ANO by zase rádo na tomto postu vidělo Martina Stropnického. Vyjednávací týmy obou stran ale dnes budou řešit jiné sporné body především v oblasti daní a státního rozpočtu. Na přetřes přijdou i další témata - například omezení zdravotnických poplatků či zrušení druhého pilíře penzijní reformy.

Zástupci tří stran, které jednají o sestavení vlády, dosud prý neřešili možné rozdělení ministerských postů. Zatím se dohodli jen na tom, že ČSSD bude mít premiéra a předsedu sněmovny - tím se stal Jan Hamáček (Více čtěte zde), ANO pak ministra financí a vicepremiéra (o vstupu Andreje Babiše do vlády více čtěte zde). Obě pozice by chtěl pro sebe Andrej Babiš - kvůli nařčení ze spolupráce s StB by ale mohl mít problém s lustračním osvědčením a tím i s lidovci.

Sociální demokraté už mají podle MF Dnes kandidáta na ministra vnitra. Pokud křeslo získají v rámci koaličního vyjednávání, nejspíš by ho obsadil Milan Chovanec. On sám tuto variantu neodmítl. „Zatím to nemohu potvrdit ani vyvrátit,“ řekl deníku. Nicméně i tak má k vedení resortu dobré předpoklady. Tři roky šéfuje jako hejtman Plzeňskému kraji a je také klíčovým spojencem Bohuslava Sobotky. Nicméně sám Chovanec se též účastnil diskutované schůzky u prezidenta Miloše Zemana, která vyústila v odchod Michala Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Jiřího Zimoly z vedení strany. Chovanec ale na rozdíl od ostatních aktérů schůzku potvrdil přesto, že ostatní ji ještě nějakou dobu popírali (více o schůzce čtěte zde). Původní kandidát na tento post byl právě jeden z „pučistů“ Jeroným Tejc. 

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Na obsazení pozice ministra vnitra si přitom brousil zuby i Andrej Babiš. Pohotově na něj nabídl ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčku.(Více čtěte de)

Zaorálek, Kmoníček, Stropnický. Kdo další může vést diplomacii?

Kokrétnějši obrysy už také dostává post ministra zahraničí. Zatím spekulace vyzvdvihují Lubomíra Zaorálka, s nímž Sobotka do vládního týmu počítá. Včera ale připustil, že by mohl zastávat i jinou pozici, například vicepremiéra pro evropské záležitosti. Diplomacii by tak podle spekulací médií například mohl vést Hynek Kmoníček, který vede zahraniční odbor prezidentské kanceláře a těší se dobrým vztahům s Hradem. To nicméně popřel Sobotka, který jeho účast ve vládě neplánuje.

Zaorálek sice ve studiu ČT24 zdůrazňoval, že se na dnešní schůzce o vládních postech jednat nebude, on sám se ale vládními ambicemi netají: „Já jsem tady sedm let působil jako opoziční politik a kritizoval jsem vládu. Mám pocit, že z mé strany už toho bylo dost – pro mě je jediný logický krok, že už nebudu pouze něco kritizovat ve sněmovně, ale myslím si, že jsem jeden z těch, kdo by měl ukázat, že to lze dělat lépe. Proto netajím, že mám zájem ze sněmovny postoupit do vlády.“

Na adresu Kmoníčka pak podotkl, že doufá ve spolupráci s Hradem: „Je pravda, že on se teď nijak nepodílel na přípravě programu, ale já bych o to do budoucna stál, protože my jsme pro otevřenou komunikaci. Nedovedu si představit, že by se v této zemi mělo dále válčit způsobem, jak to bylo doposud, a určitě ne v zahraniční politice. Na tom bychom všichni velice prodělali,“ uvedl Zaorálek.

Svého horkého kandidáta do Černínského paláce má však rovněž hnutí ANO, které již dříve navrhovalo bývalého diplomata Martina Stropnického. Své kandidáty mají také lidovci. Ti by nejraději viděli svého předsedu Pavla Bělobrádka na ministerstvu zemědělství, místopředsedu Romana Línka na ministerstvu pro místní rozvoj a Daniela Hermana na ministerstvu kultury.

Debata se stočí i na občanský zákoník

Sobotka chce koaličním partnerům z ANO a KDU-ČSL poslat do konce týdne návrh části koaliční smlouvy, který se týká „procedur fungování koalice“. Podle ekonoma Michala Zděnka z poradního týmu lídra ANO Andreje Babiše se hnutí chystá hovořit také o solidární přirážce, tedy druhém pásmu daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny, a o sektorových daních, kde by ČSSD chtěla vyšší daně pro firmy v některých oblastech podnikání. Babišovi experti připravili také podklady k debatě o novém občanském zákoníku a jeho dopadech na fungování státu a zákonu o státní službě.

Ještě před jednáním se zástupci ANO se Sobotka vypraví za prezidentem Milošem Zemanem do Lán. Hlavu státu chce informovat o průběhu koaličních vyjednávání, středeční volbě vedení sněmovny a svém návrhu na urychlené schválení státního rozpočtu pro rok 2014.