Rath: Odposlechy jen potvrzují, že zakázky kontroloval ROP

Praha – Policejní odposlechy v údajné korupční kauze exposlance Davida Ratha prý potvrzují, že veškeré tendry na projekty z evropských peněz bývalý hejtman nevypisoval bez předchozí kontroly Regionálním operačním programem (ROP). Nebylo je tedy podle něj možné ovlivňovat a podléhaly vícenásobné kontrole. Rath to dnes prohlásil na základě nahrávek odposlechů, které v soudní síni zazněly. Sám bývalý hejtman si navíc stěžoval, že nahraným dialogům je špatně rozumět. S tím ale nesouhlasí státní zástupce Petr Jirát. Podle něj totiž Rath v nahrávkách slyší jen to, co chce.

Nahrávky jsou podle Ratha nekvalitní a zřetelně tak rozumět jen některým pasážím. „Když máte místo rozhovoru nějaký rachot a k tomu dostanete nějaký text, tak těžko porovnáváte, jestli text odpovídá tomu rachotu,“ podotkl Rath. Podle Ratha navíc dnes puštěné odposlechy potvrzují regulérní schvalování projektů. Zpochybnil i úplatky, které měly jít na provize.

„Osoby se tam baví o tom, že nějaký projekt je již schválen ROPem, a může se tedy soutěž vypsat,“ řekl Rath. Podle něj to potvrzuje „jasný úzus, který platil ve Středočeském kraji“, že se žádný tendr financovaný z evropských peněz nevypisoval bez předchozí kontroly ROP. Úřad prý schvaloval i jakékoliv pozdější změny. „Neexistovala možnost nějaké libovůle nebo individuální aktivity,“ uvedl. 

Nahrávky obsahují důkazy o korupci, oponuje státní zástupce

Rathovy námitky vůči nesrozumitelnosti záznamů odmítá státní zástupce Petr Jirát, který odposlechy považuje za hlavní důkaz obžaloby. Podle něj obsahují důkazy o korupci a usvědčující nahrávky, ve kterých se údajně hovoří o rozdělování úplatků, jsou teprve na řadě. „Pan doktor Rath, a to mohu říct naprosto odpovědně, slyší pouze to, co chce slyšet, a to, co je mu nepříjemné, kde se hovoří o něm, tak to zásadně neslyší, ačkoliv my to slyšíme,“ uvedl Jirát na serveru novinky.cz.

Rath tvrdí, že nahrávky jsou velice nekvalitní, a aby jim porozuměl, musí si pomáhat čtením jejich přepisů. Ty ale podle něj dialogům často neodpovídají. "To je přesně to, co on (Rath) manipuluje a myslí si pravděpodobně, že i soud tomu uvěří. Ale to tak být nemůže, protože to, co tam není přepsáno, jsou například pasáže, kdy se začnou bavit o koních anebo o něčem, co s trestnou činností nesouvisí. Proto tam policie napíše: 'a dále se baví o koních'. A ta pasáž o koních tam není přepsána. Pokračuje v okamžiku, kdy se opět začnou bavit o trestné činnosti. A on si zřejmě myslí, že ty odposlechy jsou neúplné,“ řekl serveru Jirát.

Soudce chce přehrát mnohahodinové záznamy celé, podle odhadu žalobce to může trvat i několik týdnů. Nahrávky trvají od pár vteřin do několika desítek minut. Ke každé se mohou obžalovaní a advokáti vyjadřovat, zatím toho využívá především Rath.

Exposlanec Rath také tvrdí, že v odposleších je důkaz o úsporných opatřeních, o které se prý jeho úřad snažil. „Zaznamenal jsem tam hovor o tom, že jsme jako kraj většinu zařízení, jako nemocnice a podobně, tlačili k maximální úspornosti. Například nějaká osoba hovoří o tom, že stlačili 'až na krev' cenu za provoz jednoho z přístrojů,“ dodal Rath.    

Soud zatím přehrává odposlechy z kanceláře další obžalované, bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové z prosince 2011 a ledna následujícího roku. Rath se zaznamenaných schůzek neúčastnil. Soudce Robert Pacovský již dříve uvedl, že záznamy z místností jsou horší kvality a lépe jsou slyšet nahrávky telefonních hovorů, které budou následovat.  

Reportáž o odposleších v kauze Rath (zdroj: ČT24)