Rusnokova vláda rozdala na prémiích 180 milionů, nejvíc dával Fischer

Praha - Vláda v demisi rozdala na vánočních prémiích téměř 180 milionů korun. Informoval o tom Český rozhlas – Radiožurnál, podle kterého byl ke svým podřízeným nejštědřejší ministr financí Jan Fischer. Celkem nechal vyplatit 38,5 milionu korun. Nejčastějším zdůvodněním letošních vánočních odměn pro úředníky je úspěšné splnění mimořádného úkolu.

Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka odměny kompenzují i nízké platy ve státní správě. „Na jednu stranu lidé v těchto velmi exponovaných pozicích, to mohu potvrdit například na financích, opravdu musí makat. Když to srovnám s příjmy v komerčním sektoru, tak jejich základní platy jsou směšné,“ řekl Radiožurnálu.

Zaměstnanci ministerstva financí si přišli průměrně na bezmála 30 000 korun. Jednomu ze svých náměstků Fischer vyplatil prémii 310 000 korun. Úředníci podle něj museli podstoupit vysokou odbornou zátěž, protože připravovali rozpočet a navíc se podíleli na změně daňové legislativy: „Domnívám se, že byť je to částka nemalá, tak ti lidé si to zaslouží.“

Nejmíň dostali úředníci na dopravě

Nejnižší odměny dostali úředníci ministerstva dopravy, kde byly celkem vyplaceny necelé dva miliony korun, tedy průměrně zhruba 6 200 korun na jednoho úředníka. Pod hranicí 10 000 korun se pohyboval i bonus na ministerstvech obrany, školství a vnitra. Odměny na Úřadu vlády ještě známé nejsou. Vedoucí Radek Augustin Radiožurnálu řekl, že je zveřejní až první týden v lednu. 

Ještě v červenci ale Rusnok kritizoval Petra Nečase za příliš velkorysé odměny. Nečasova vláda na nich vyplatila 243 milionů korun. „To se nesmí opakovat, to je něco nehorázného,“ komentoval platovou politiku svého předchůdce. Rusnok tehdy uvedl, že osobní ohodnocení by nemělo přesáhnout 30 procent mzdy. „V normálních firmách byvá odměna za rok tak do dvaceti procent základního platu, u extrémně výkonných lidí pak do výše třiceti procent platu,“ řekl začátkem srpna v Otázkách Václava Moravce s tím, že on sám při odměňování rozhodně výše nepůjde.