Babiš odmítá lidovecký požadavek na třetí ministerstvo

Praha - Strany vznikající vládní koalice sice dnes představily program, ale ještě není vyhráno. Čekají je totiž diskuse o rozdělení ministerských křesel, což zdaleka nebude jednoduché. Šéf lidovců totiž ze Spojených států poslal do Prahy vzkaz, že strana do vlády ještě pořád jít nemusí. Požaduje přitom, aby sociální demokracie a hnutí ANO přehodnotily nabídku ministerských postů, která mu připadá nedůstojná. "Roli užitečného idiota odmítáme," nechal se slyšet. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechává Bělobrádkova slova bez komentáře, ale některé jeho výroky pokládá za alarmující. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš pak lidovecký požadavek na třetí ministerstvo odmítl - prý by to neodpovídalo výsledku voleb.

Sobotka se domnívá, že Bělobrádkova vyjádření jsou nejspíš důsledek toho, že se neúčastnil posledních vyjednávání. „Atmosféra v týmech je diametrálně odlišná od toho, co čiší z těchto slov,“ reagoval předseda sociální demokracie, který s komentářem chce počkat, až se Bělobrádek vrátí ze zámoří. Až potom si mají všichni tři s předsedou ANO sednout za jeden stůl a začít jednat o personálních otázkách. Slova svého předsedy na tiskové konferenci mírnil i první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Ten upozornil, že rozhovor pravděpodobně navazoval na situaci před deseti dny a v tento okamžik jej není třeba dál komentovat - více o námitkách lidovců k jednání o rozdělení ministerstev.

  • Pavel Bělobrádek pro MF Dnes: „Jestliže vám nabídnou ve vládě jen dvě místa a ještě taková, která nikdo jiný nechce, zároveň nenabídnou ani jedno silové či ekonomické ministerstvo a zprvu ani místopředsedu vlády, tak tohle není důstojná dohoda. Je to špatný žert.“ Dodal, že strana může klidně připravovanou koalici opustit a podporovat jen menšinovou vládu ČSSD a ANO. Dokonce připustil, že lidovci by mohli v krajním případě skončit zcela v opozici.
     
  • Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci:„Některé výroky pana Bělobrádka pokládám za alarmující a myslím si, že pokud by KDU-ČSL tímto směrem postupovala, tak by to jednání mohlo svým způsobem zkomplikovat.“ 
  • Andrej Babiš na tiskové konferenci: "KDU-ČSL má nárok na dva resorty a já nevidím důvod, proč by měli být méněcenní. Tak to vychází podle hlasů voličů. Pokud např. budou mít resort zdravotnictví, tak to je tak gigantická práce, že mají příležitost se tam ukázat. Já v tom vůbec nevidím nějaký problém."    

Babiš: Dvě ministerstva pro lidovce odpovídají výsledku voleb

Lidovci by podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše měli mít v koaliční vládě jen dvě ministerstva, a ne tři, jak požadují. „Myslíme si, že KDU má nárok na dva resorty, tak to vychází podle hlasů voličů,“ řekl novinářům Babiš. Uvedl, že chce změnit praxi z minulosti, kdy si pro sebe nejmenší strana trojkoalice vyjednala velké množství resortů. „Vadí mi tradice, že ten nejmenší vždycky určuje pravidla hry. Můžeme se bavit i o menšinové vládě,“ připustil Babiš.

Podle něj je hnutí ANO s návrhem na rozdělení resortů, který jim předložila ČSSD, spokojené. Podle neoficiálních informací by ANO mohlo mít sedm postů, kromě financí také dopravu, spravedlnost či obranu. Babiš dnes připustil, že by mohl být zároveň ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. 

Babiš zároveň připustil, že pokud sociální demokraté přepustí jeden svůj resort lidovcům, tak s tím hnutí nemá problém. Právě ministerstvo zemědělství a práce, které chtějí lidovci, by podle návrhu měla získat sociální demokracie.

Tři ministerstva? Ale která?

Politolog Kamil Švec ve Studiu ČT24 připustil, že jak ČSSD, tak i hnutí ANO přistupují k lidovcům nerovně. Zároveň poukázal na to, že dvě ministerská křesla jsou méně, než získávali v minulosti nejmenší koaliční partneři.

Podle komentátora Petra Holuba z Aktuálně.cz bude koaliční smlouva pro vládu spíš mantinelem než programem. „Personální obsazení nemusí být problémem, pokud strany budou jednotné a nebudou třeba každá zvlášť vyjednávat s prezidentem,“ myslí si Holub. Stále ale zůstává otázkou rozdělení ministerstev mezi jednotlivé koaliční strany, lidovecký požadavek tří ministerstev ale podle Holuba příliš velkým problémem není. „Nakonec těch členů vlády může být hodně, hovoří se až o 18, tak proč by pro lidovce nemohla být ministerstva tři,“ řekl Holub s tím, že záleží hlavně na tom, která ministerstva to nakonec budou. KDU-ČSL by stála o ministerstva zemědělství a práce, ani to podle Holuba nemusí být zásadním problémem, záleží ale také na třetím ministerstvu, které by pro lidovce nemuselo být zdaleka tolik atraktivní.

Změny v postojích křesťanských demokratů ale mohou přijít i s návratem jejich předsedy Pavla Bělobrádka. „Role pana Bělobrádka je velice paradoxní a zvláštní. On se sám vyčlenil a ta koaliční jednání probíhají bez něho,“ zhodnotil současnou pozici předsedy KDU-ČSL Holub. „On se sám vyřadil ze hry,“ dodal. Pokud jde o postoj většiny členů strany, je Holub přesvědčen, že vstoupit do vlády je pro ně jasným cílem. „Strana lidová se musí dostat zpět do exekutivy,“ uvedl.

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Kandidáti jednotlivých koaličních stran na ministry

Sociální demokracie navrhuje do čela resortu vnitra Milana Chovance. Průmysl a obchod by mohl vést Jan Mládek. Ministerstvo zahraničí pak Lubomír Zaorálek. Další jména budou záviset na tom, jak si strany nakonec resorty rozdělí. ANO zatím počítá s obsazením ministerstva pro místní rozvoj, které by mohla řídit Věra Jourová. Finance pak ekonom Aleš Michl. Šéf hnutí Andrej Babiš by se chtěl stát vicepremiérem pro ekonomiku. Jedním z kandidátů na dopravu je vedoucí odboru dopravy Středočeského kraje Pavel Čihák. Problém je s obranou, kam chce strana vyslat Martina Stropnického, který ale podle slov prezidenta není pro tento resort odborníkem. U lidovců se jméno Pavla Bělobrádka nejvíce skloňuje s resortem zemědělství. A pokud by strana získala post práce a sociálních věcí, pravděpodobně by navrhla Jana Bartoška.