Na Úřadu práce zkolaboval výplatní systém dávek

Praha - Na pobočkách Úřadu práce zkolaboval systém na vyplácení dávek. Zasedl kvůli tomu krizový štáb ministerstva práce a sociálních věcí, jak upozornil server lidovky.cz. Firma Fujitsu, která se o vyplácení některých dávek starala, systém po dvou letech kvůli rozhodnutí antimonopolního úřadu vypnula. Odmítla při tom předat resortu potřebná data. Ministerstvo se tak vrátilo k původnímu dodavateli, který službu zajišťoval do konce roku 2011, úředníci teď ale musejí data přepsat z nového do starého systému. „Tento přechod v tak krátké době je z hlediska technického i organizačního náročný,“ uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková s tím, že lidé musí počítat s omezeními. „Budeme postupovat operativně. V některých regionech bude omezení výraznější,“ dodala.

Některé úřady práce zřejmě dočasně omezí úřední dobu, v níž se věnují klientům. Úředníci budou totiž muset údaje o dávkách rychle přepsat do staronových systémů, aby mohli peníze od státu vyplácet. Úředníci nesmějí dva roky starý systém už používat, kvůli porušení pravidel při jeho výběru to zakázal antimonopolní úřad. Úřady se tak úplně vrátí k původnímu dodavateli.

  • „V tuto chvíli prosíme veřejnost o pochopení v případech, kdy bude nutné upravit na některých pracovištích dobu vyhrazenou pro osobní kontakt s klienty. Zaměstnanci úřadů práce budou muset v několika příštích týdnech věnovat více času administrativě, aby se přechod a zejména převod dat podařil,“ uvedla dnes generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Zakázku na IT služby k sociálním dávkám bude řešit krajský soud

Zrušenou zakázkou na IT služby související s výplatou sociálních dávek se bude zabývat Krajský soud v Brně. K soudu se odvolala společnost Fujitsu Technology Solutions, která zakázku dostala a až do konce loňského roku realizovala. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v postupu ministerstva vnitra, které smlouvu s firmou bez výběrového řízení uzavíralo, byly chyby. Úřad také v prosinci vydal zákaz plnění smlouvy.

Podle Sedláčkové společnost Fujitsu žádá o odkladný účinek žaloby. V případě jeho schválení to může teoreticky znamenat odložení platnosti rozhodnutí ÚOHS. Odkladný účinek soud schvaluje pouze ve výjimečných případech. Žaloba firmy je čerstvá, soud ji obdržel 29. prosince loňského roku.

Nový systém pořídilo ministerstvo práce za svého tehdejšího šéfa Jaromíra Drábka (TOP 09). Nevybralo ho v tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách, zakázal tedy systém používat. Před dvěma lety, kdy se novinka narychlo zaváděla, úředníci museli pracovat několik týdnů přesčas, programy kolabovaly, tvořily se fronty a lidé dostávali dávky se zpožděním.

  • „Podruhé tak naši lidé platí za stejnou chybu tehdejšího vedení MPSV, které se rozhodlo v roce 2012 nahradit léta fungující a v praxi ověřené programy s mnohem větším záběrem hybridním modelem podpory výplaty sociálních dávek. Bez jakékoli přípravy a zkušebního provozu,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

Nové produkty od Fujitsu obstarávaly jen část agendy, zbytek měla na starosti původní firma OKsystem. Ta nyní opět přebírá celou záležitost. Podle Bílkové mnozí zaměstnanci, kteří s původními aplikacemi pracovali, už v úřadech nejsou. Nynější pracovníci se tedy budou muset vyškolit. Se školeními se začne hned 3. ledna. „Musíme proškolit opravdu všechny uživatele. Uděláme vše pro to, aby přechod na nové informační systémy výplatu dávek nijak neohrozil,“ dodala šéfka úřadu.

Exministryně Müllerová: Měli jsme připraveno řešení, Koníček ho nevyužil

Podle exministryně Ludmily Müllerové (TOP 09), která vystřídala ve funkci Drábka, se resort do nynějších potíží nemusel dostat. „Měli jsme připraveno řešení situace již loni v červenci. Můj nástupce (Koníček) ho ale nevyužil,“ sdělila. Resort pod jejím vedením chtěl v létě odstartovat výběrové řízení na dodavatele úplně nového systému a plánoval také prodloužit smlouvy s dodavateli pro tento rok. Müllerová podotkla, že o hrozících potížích nynější vedení ministerstva několik měsíců vědělo. „Přesto nechalo věci dojít tak daleko. Je otázkou, nakolik v tom byl zájem a v čí prospěch,“ dodala.

Ministerstvo vyplácí měsíčně zhruba 1,9 milionu dávek v celkové částce 6,3 miliardy korun. Firma OKsystem zajišťovala od roku 1993 do roku 2011 čtyři systémy - OK dávky, OK práce, OK nouze a OK služby. Firma Fujitsu pak obstarávala agendu zaměstnanosti, hmotné nouze, sociálních služeb, postižených a veřejné služby. Předloni jí resort podle svého bývalého vedení zaplatil 623 milionů. V sumě byl započítán i provoz. Dalších 205 milionů pak stála část systému dávek, který dál provozoval OKsystem.

Drábek přechod k novým systémům zdůvodňoval snahou ušetřit. Za vývoj, údržbu a podporu ministerstvo prý v roce 2008 platilo 370 milionů, o tři roky později pak o sto milionů víc. Cena nezahrnovala provoz datových center a jiné záležitosti. Drábek ještě jako ministr uvedl, že agendové systémy v roce 2010 stály téměř 473,8 milionu, v roce 2011 vyšly na 477,4 milionu a v roce 2012 pak na 361 milionů.