Mrazivá zima je v nedohlednu, teplo bude i příští týden

Praha - Ani následující týdny nás v Česku razantní ochlazení nečeká. Teploty by sice měly být nižší, než jaké nás čekají v příštím týdnu, i tak podle dlouhodobé předpovědi spadne rtuť teploměru pod nulu zřejmě pouze v noci. Teplo a nedostatek sněhu ohrožuje například i letošní ročník Jizerské padesátky. Zatímco střední Evropa se potýká s extrémně teplým počasím, za oceánem řeší problém přesně opačný. Na východním pobřeží Severní Ameriky panuje arktická zima, vánice zpomalily život velkých měst a teploty padají hluboko pod bod mrazu.

Příští týden by nezvyklé teplo podle meteorologů mělo pokračovat. I v noci by měly být teploty zhruba stupeň nad nulou, přes den se vyšplhají až k sedmi stupňům. Slabě nadprůměrný může být ještě týden od 13. do 19. ledna, kdy by se v noci mohlo ochladit až na minus tři stupně a přes den se očekávají teploty do plus čtyř stupňů.

Meteorologové také varují před silným větrem, který by měl v příštích hodinách v nárazech dosahovat 70 až 90 kilometrů za hodinu. Vítr by měl slábnout k ránu. Lidé by kvůli větru měli zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty. Maximálně opatrně by se měli chovat při řízení auta, protože vlivem větrných poryvů může být vůz neovladatelný.

Jizerská padesátka v ohrožení

Nezvyklé teplo a nedostatek sněhu ohrožuje i konání tradičních sportovních klání. Jizerské hory spíše než k slavné padesátce svádějí k pěším túrám. Organizátoři se marně snažili holá místa zaházet. S oblevou ale svádějí zatím marný boj. „Toho přírodního sněhu je opravdu tak málo, že jsme to ještě nezažili, a těch míst, odkud by se dalo házet, je opravdu minimum,“ potvrdil ředitel závodu Martin Koucký. Jen na hlavní nedělní závod se přihlásilo téměř pět tisíc lidí. Aby se mohl uskutečnit, ale deset centimetrů sněhu schází a čeká se navíc další obleva.

Jizerská padesátka
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Organizátoři padesátky oznámí definitivní verdikt o pořádání či nepořádání v pondělí. Závod je součástí mezinárodních seriálů a přeložit jej na jiný termín by prý šlo už jen těžko. Pokud se černý scénář vyplní, bude to v historii závodu teprve popáté.

Teplá zima ale má i své pozitivní stránky. Nadprůměrné teploty dosud ušetřily domácnostem za topení několik set korun. Listopad byl totiž v Česku o víc než jeden a půl stupně teplejší, než je v tomto měsíci obvyklé. V prosinci dokonce teploty převýšily dlouhodobý průměr o víc než dva stupně.

Ochlazení snad dorazí na konci ledna, ani to však není jisté

Teploty typické pro leden by mohl přinést až konec měsíce. Ani to ale meteorologové nemůžou s jistotou potvrdit. „Výrazně nejistá je předpověď na poslední týden (27. ledna až 2. února), který vychází nejpravděpodobněji jako průměrný, nelze však v tomto týdnu vyloučit jak oteplení, tak i výraznější ochlazení,“ uvedl ČHMÚ. Srážek sice spadne hodně, budou ale v nížinách dešťové a na chumelenici, s níž se potýkají v Americe, nyní můžeme spíše zapomenout. 

Například v Torontu včera naměřili minus 34 stupňů Celsia, což je rekordně nízká hodnota pro 3. ledna. Pobyt venku po delší dobu byl prakticky nemožný, a to i v případě použití teplého oblečení. Po 10 minutách totiž hrozilo omrznutí nezakrytých částí těla. Teď se sice oteplí, ale další vlna mrazů tam přijde začátkem týdne. Až 60 centimetrů sněhu také napadlo během sněhové bouře na severovýchodě Spojených států. New York, Massachusetts a New Jersey vyhlásily mimořádný stav (více čtěte zde).

Kolik letos protopíme? (zdroj: ČT24)