V USA nadále mrzne, Británii bičuje déšť

Londýn/Boston – Na obou stranách Atlantiku budou nadále bojovat s nepřízní počasí. Jihozápadní Anglii a Wales bičuje od pátečního rána silný vítr a až dvacetimetrové vlny, které způsobily pokračování předvánočních záplav a v několika dalších městech povodňovou pohotovost. Na severovýchodě USA by zase měla vyvrcholit vlna extrémního zimního počasí, která si už vyžádala jedenáct životů. Teploty by místy mohly klesnout až pod minus 20 stupňů Celsia. Sněhová bouře ale neznamená jen trable. Mnozí Newyorčané už na internetu sdílejí tipy na nejlepší sáňkařské dráhy na Manhattanu.

V Británii se už někde vylily řeky ze břehů a voda zřejmě zaplaví další domy i kvůli silnému přílivu a vysokým vlnám. Lijáky a silný vichr zatím řádily zejména v jižnějších a západních oblastech Anglie. Situace je napjatá zejména ve Walesu a Skotsku a také v hrabstvích Gloucestershire, Devon a Cornwall. Vlny na pobřeží mohou podle předpovědí dosahovat až deseti metrů a rychlost větru má dál překračovat 100 kilometrů v hodině. Nejvyšší povodňové nebezpečí podle úřadů panuje na deseti místech.

Úřady se rozhodly od 18:00 SEČ uzavřít protipovodňové bariéry na Temži. Další déšť a vítr předpovídají meteorologové také na neděli pro západní část britských ostrovů. Bouřky pak mají postupovat na sever a východ. Lijáky provázené silným větrem budou obyvatele ostrovů v různé intenzitě trápit nejméně do pondělí. Počasí už má nejspíš na svědomí jednu oběť - chlapce, který šel fotografovat rozbouřené moře. „Rádi bychom lidem opět připomněli, aby se vyhýbali pobřežním místům, kde to může být nebezpečné,“ prohlásil zástupce záchranářů. Doporučil také obyvatelům, aby sledovali vývoj situace na příslušných oficiálních webech.

Počasí už v pátek narušilo některé železniční spoje a zcela přerušilo provoz trajektů v přístavech Plymouth a Portsmouth. Další omezení mohou přijít. Záplavy budou dál sužovat i Bretaň na západě Francie, také tam totiž meteorologové předpovídají další srážky.

CNN: Současné mrazivé teploty jsou v podstatě tropické ve srovnání s tím, co teprve přijde

V USA si mrazy doprovázené hustým sněžením vyžádaly v předchozích dvou dnech nejméně 11 životů.  Extrémní zimní počasí sužuje hlavně východní pobřeží USA včetně velkých metropolí, jako jsou New York, Boston a Filadelfie. Sněhová bouře tam ochromila leteckou, automobilovou a částečně i železniční dopravu. Zrušeny byly tisíce letů, uzavřeny zůstaly školy i úřady.

Zatímco sněžení v průběhu pátku ustávalo, i na dnešek meteorologové hlásí teploty hluboko pod bodem mrazu. V okolí města Quebec, což je metropole stejnojmenné kanadské provincie, se očekává až minus 38 stupňů. Kritická má být podle zpravodajského portálu BBC hlavně noc na neděli. V pátek bylo v USA zrušeno více než 3 000 letů, dalších 11 tisíc mělo zpoždění.

Arktické podmínky čekají především na obyvatele Severní Dakoty a Minnesoty. Problémem je zejména mrazivý vítr, kvůli kterému se pocitově zdají mrazy ještě vyšší, než ve skutečnosti jsou. Nynější vítr je podle meteorologů nejmrazivější za poslední dvě desetiletí.

Vydáno pod