ČSSD by do eurovoleb mohla vést Gajdůšková

Praha - Jedničkou kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu by mohla být místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková. Ta by takovou nabídku s jednou podmínkou vzala. Ještě v pondělí se přitom nejužší vedení sociální demokracie usneslo na tom, že kandidátku povede senátor Jiří Dienstbier, který se ale nakonec po sérii vyjednávání stal kandidátem na ministra pro lidská práva.

Sociální demokraté berou eurovolby velmi vážně, protože jejich výsledek může podle hlasů ze strany ukázat, jestli se podařilo zastavit nečekaný propad z loňského sněmovního hlasování. Špatný výsledek by navíc podle některých mohl stranu poznamenat před podzimními komunálními a senátními volbami. I proto by špičky sociální demokracie v čele kandidátky do eurovoleb rády viděly známou osobnost.

Tou by mohla být právě místopředsedkyně Senátu Gajdůšková, která je i díky své účasti ve vyjednávacích týmech o vládě i církevních restitucích veřejnosti známější než většina současných sociálnědemokratických europoslanců. „Kdyby mi to bylo nabídnuto, neodmítla bych to s jedinou podmínkou, že současná europoslankyně z našeho kraje Olga Sehnalová bude také na volitelném místě,“ uvedla Gajdůšková. 

V minulosti se v souvislosti s vedením evropské kandidátky ČSSD nejčastěji mluvilo o Dienstbierovi. Právě pro něj se také po debatě v pondělí vyslovilo grémium největší parlamentní strany. Nakonec ale šéf strany Bohuslav Sobotka po několikahodinových diskusích s nejbližšími spolupracovníky nominoval Dienstbiera na ministra pro lidská práva a rovné příležitosti a na šéfa legislativní rady vlády.

Češi vyrazí letos k volebním urnám hned třikrát. Do Evropského parlamentu se bude volit v květnu, na podzim pak do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu. Podrobný přehled, co českou politickou scénu letos čeká, najdete zde.

Jedním z důvodů byla podle informací ze strany obava, že by Sobotka jinak příliš ustoupil prezidentu Miloši Zemanovi, o němž je známo, že má k Dienstbierovi kritický postoj. V současné situaci je i podle Sobotky prakticky vyloučeno, že by Dienstbier kandidátku do Evropských voleb ještě vedl. Grémium strany tak v pátek dost možná bude rušit své pondělní usnesení.