Senátorem za Zlínsko bude lidovec Kunčar, nebo Lukáš z ODS

Zlín - Do druhého kola doplňovacích senátních voleb v obvodu 80 - Zlín postoupili starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) a někdejší hejtman Libor Lukáš (ODS). Kunčar získal 23,36 procenta hlasů, Lukáš 16,52 procenta. Druhé kolo voleb se uskuteční za týden. Vítěz v Senátu nahradí Tomia Okamuru, jemuž mandát zanikl poté, co se loni stal poslancem za hnutí Úsvit. Volby provázel malý zájem voličů, k urnám jich dorazilo něco málo přes dvacet procent.

Třetí skončila kandidátka ČSSD Milena Kovaříková, kterou podpořilo 16,09 procenta voličů. Kovaříková ve vyrovnaném souboji zaostala za Lukášem o 97 hlasů. Až za sociální demokratkou skončil kandidát Úsvitu a otec Okamurovy přítelkyně Pavel Talaš, jehož podpořilo 12,92 procenta voličů. Na páté příčce skončila ziskem 12,84 procenta hlasů bývalá senátorka Jana Juřenčáková (Nezávislí). Zbylí čtyři kandidáti získali méně než deset procent hlasů. Kompletní výsledky prvního kola naleznete zde.

Kunčara i Lukáše výsledek mile překvapil. „Je to pro mě obrovský závazek. Chci ale voliče pozvat i na druhé kolo, které je neméně důležité,“ řekl Kunčar. „Voličům děkuji a doufám, že mě podpoří i ve druhém kole,“ uvedl Lukáš. Jeho úspěch soupeře překvapil. „Upřímně se přiznám, že jsem to nečekal, byť jeho jméno má v regionu zvuk. Ale jsem rád, že se voliči nepřiklonili k populistickým slibům,“ uvedl Kunčar. Podle Lukáše Kunčarovo vítězství v prvním kole potvrdilo, že lidovci mají v obvodě širokou základnu voličů.

Libor Lukáš
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Kovaříkovou těsná prohra mrzela. „Ale jsem na bedně, život jde dál. Výsledek Libora Lukáše mě nepřekvapil, to spíš odstup vítěze,“ komentovala volby kandidátka ČSSD. Zklamání netajil Talaš. „Tudy cesta nevede, ale je to rozhodnutí voličů,“ uvedl. Juřenčáková litovala, že ji nepodpořilo hnutí Starostové a nezávislí (STAN), za které byla dříve senátorkou. „Kdyby nepostavili protikandidátku, byla bych ve druhém kole,“ mínila Juřenčáková. Podle Zuzany Lapčíkové (STAN a Zlínské hnutí nezávislých) volby rozhodla nízká účast a stranická příslušnost, když podle ní „uspěli příslušníci renomovaných stran“. „Lidé ještě nerozeznají, kdo pro ně chce něco udělat a kdo ne,“ nabídl svůj pohled na výsledek voleb kandidát komunistů Radomír Rafaja.

Lidé o senátní volby příliš zájem nemají

Voleb se zúčastnilo 23,33 procenta z 99.034 v seznamech zapsaných voličů. Sami kandidáti podobnou účast očekávali. Doplňující volby se totiž konaly osamoceně, lidé navíc tradičně o senátní volby jeví nejmenší zájem. Ve volbách v roce 2012, kdy byl zvolen Okamura, přišlo odevzdat svůj hlas 42,85 procenta voličů. Volby se ale tehdy konaly souběžně s volbami do krajského zastupitelstva.   

Prvním senátorem v obvodě 80 byl v letech 1996 až 2006 nynější krajský předseda lidovců Jiří Stodůlka. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Juřenčáková. Předloni se tam stal senátorem Okamura.

Doplňovací volby do Senátu ve Zlíně (zdroj: ČT24)