Zeman studentům: Nedělejme z olympiády politickou akci

Ostrov (Karlovarsko) - Politika a lidská práva by se měly řešit na politické úrovni a nemíchat se do sportovních událostí, jako jsou olympijské hry. Tak zdůvodnil prezident Miloš Zeman své rozhodnutí zúčastnit se nadcházející olympiády v ruském Soči. Prezident své kroky obhajoval před publikem studentů ostrovského gymnázia v rámci své návštěvy Karlovarského kraje. Hrad dnes také potvrdil informaci, že na Zemanovo pozvání navštíví Česko ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Zeman debatoval se studenty v Ostrově: Varoval před politizací olympiády v Soči (zdroj: ČT24)

Olympiáda má podle Zemana zůstat sportovní akcí. „Já na olympiádu pojedu na pozvání Českého olympijského výboru a setkám se tam také s bývalými olympioniky,“ řekl prezident, který je druhým dnem v Karlovarském kraji. Podle něj by se neměl opakovat nesmysl, kdy se z politických důvodů nejelo na olympiádu do Spojených států a pak do Moskvy. Zeman už loni v prosinci uvedl, že lepší než případný bojkot je kritický názor vyjádřený osobně na místě.

Naproti tomu řada jiných státníků se zimních her kvůli postupu Ruska proti homosexuálům nezúčastní, mimo jiné německý prezident Joachim Gauck nebo jeho francouzský protějšek François Hollande. Mnozí lidé v Rusku i v zahraničí považují loni schválený ruský zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží za nástroj represe proti ruským gayům.

Ke zrušení kontroverzního zákona vyzvalo ruského prezidenta Vladimira Putina v otevřeném dopisu také sedmadvacet nositelů Nobelovy ceny. Spoluautorem výzvy je i herec a aktivista britské homosexuální komunity Ian McKellen, který se podepsal jménem své postavy z trilogie Pán prstenů Gandalf. Homofobní zákon Putin podepsal loni v červnu.

V dubnu přijede do Prahy ukrajinský prezident

Koncem dubna letošního roku by měl Českou republiku navštívit ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který přijede na pozvání Miloše Zemana. Janukovyč by se měl v Praze zúčastnit summitu Východního partnerství, na nějž by měly dorazit politické špičky z celkem deseti zemí Evropské unie. Právě na listopadovém summitu Východního partnerství ve Vilniusu Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, za což čelí na domácí politické scéně ostré kritice tamní opozice.

Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky:

„Je to reciproční pozvání. Pan prezident navštívil loni v říjnu Ukrajinu a při té příležitosti pozval svého hostitele na návštěvu České republiky. Je to standardní záležitost.“

Prezident Miloš Zeman pokračuje druhý den v cestě po Karlovarském kraji. Navštívil Sokolovsko a Cheb a Ostrov, který je také zatím jediným místem v kraji, kde se proti němu shromáždili odpůrci. Před gymnáziem tu stálo několik mladých lidí s transparentem. Svůj den zakončí slavnostní večečí v Lokti nad Ohří.