Kohout: Pojarova návštěva židovské osady mírový proces nenarušila

Praha – Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout se nedomnívá, že by český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar narušil mírový proces tím, že navštívil univerzitu v židovské osadě Ariel. Na Pojarův krok si stěžoval hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát v dopise unijní ministryni zahraničí Catherine Ashtonové. Univerzita leží hluboko na území, jež Palestinci považují za základ svého budoucího státu. Podle Kohouta Pojar ubezpečil o tom, že jeho cesta byla plně v souladu s náplní práce vedoucího zastupitelského úřadu, tedy zjišťovat informace přímo v terénu.

Kohout se pozastavil nad tím, že stížnost Saíb Irikát neposlal také českému ministerstvu zahraničí, jemuž Pojar přímo podléhá. „Pan velvyslanec se na místě mimo jiné seznamoval s překážkami pro blízkovýchodní mírový proces. Ve svém vystoupení na akademické půdě velvyslanec Pojar plně hájil postoje EU k mírovému procesu, se kterým se plně ztotožňuje i Česká republika jako členský stát,“ zdůraznil Kohout. „Nemohu tak cestu velvyslance Pojara v žádném ohledu chápat jako narušení probíhajícího mírového procesu,“ dodal. Česko je v EU známé jako jeden z nejbližších spojenců Izraele. Podle palestinského šéfvyjednávače by se měla Evropská unie od cesty velvyslance otevřeně distancovat.

Tomáš Pojar
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát si v dopise unijní ministryni zahraničí Catherine Ashtonové na Pojara stěžoval. Aparát Ashtonové připravuje nyní odpověď. Podle Irikáta podkopává Pojarova návštěva unijní úsilí o mírové vyřešení dlouhotrvajícího konfliktu mezi Izraelci a Palestinci. Vyjednávač dodal, že český velvyslanec do osady zamířil pouhý jeden den poté, co Izraelci oznámili plán výstavby 1 400 nových bytů v osadách na západním břehu Jordánu a také ve východním Jeruzalému. Čtyřicet z těchto bytů by se mělo nacházet právě v osadě Ariel. Evropská unie přitom již dříve vyzvala Izrael, aby výstavbu dalších osad na palestinských územích zmrazil.   

Někteří diplomaté naznačují, že stížnost na Pojara by mohla stát za snahou Palestinců odvést pozornost od nedávného výbuchu v budoucí palestinské diplomatické rezidenci v Praze, při níž zemřel palestinský velvyslanec. Později policisté v domě objevili 12 zbraní. Česká strana považuje jejich držení za porušení zákona. Dnes navíc policie našla na velvyslanectví ještě jeden výbušný systém (více čtěte zde).

O Pojarově cestě informoval minulý týden izraelský list The Jerusalem Post. Poznamenal, že Pojar byl vůbec prvním velvyslancem z unijní země, který na univerzitu ve sporné osadě zamířil. Pojar listu řekl, že školu navštívil, protože „se o ní píše v médiích a chtěl jsem se na vlastní oči přesvědčit, jaká je zde situace a jak univerzita funguje“.