Policie potvrdila nález výbušniny, zbraně měly být darem od ČSSR

Praha – Policie v době, kdy prohledávala palestinskou ambasádu, našla podle deníku Právo ještě jeden výbušný systém. „Policisté našli výbušninu, která byla zaslána kriminalistickému ústavu ke znaleckému zkoumání,“ uvedl pro ČT24 mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Prohlídky na ambasádě již nepokračují. Zda bude nutné se ještě vrátit na místo, mluvčí nesdělil. Na ambasádě 1. ledna vybuchl trezor, exploze zabila palestinského velvyslance. Zbraně, které na místě policie našla, prý byly podle prohlášení Palestinců dar od představitelů tehdejší ČSSR. Nikdy nebyly použity a celou dobu byly uloženy v trezoru.

Dvanáct zbraní z 80. let bylo na ambasádě v pražském Suchdole nalezeno po výbuchu, při kterém zemřel velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Policie teď zahájila balistické zkoumání, které má vyloučit, že byl se zbraněmi spáchán trestný čin – trvat by mělo několik týdnů. Výbušninu našla policie už v prvopočátku prošetřování celé události. „V tu chvíli jsme ale ještě nemohli s určitostí tvrdit, že se jedná o jakoukoli výbušninu,“ řekl ČT Hulan.

  • „S ohledem na nález výbušniny došlo k rozšíření právní kvalifikace. Původně jsme zahájili úkony v trestním řízení pro trestné činy usmrcení z nedbalosti a trestný čin nedovoleného ozbrojování. V tuto chvíli se to rozšířilo ještě o nedovolené uchovávání výbušnin v množství větším než malém. Trestní sazba se v tomto nenavyšuje,“ dodal Hulan pro ČT24.

České ministerstvo zahraničních věcí už dříve uvedlo, že držení zbraní na ambasádě považuje za porušení zákona. Proto po palestinské straně požadovalo jednoznačné vysvětlení, co zbraně na ambasádě dělaly. V úterý předal vysoký představitel palestinského ministerstva zahraničí Česku omluvu za nelegální držení zbraní i za explozi v sídle velvyslanectví.

Kriminalisté na ambasádě našli i další výbušný systém. Pravděpodobně byl schován ve speciálním otvoru v jedné knize, píše deník Právo. Potvrdila se tak informace serveru Novinky.cz hned z počátku kauzy, že na velvyslanectví byly výbušniny dvě. První z nich explodovala v okamžiku, kdy s ní velvyslanec manipuloval.

Ministerstvo zahraničí také do Palestiny zaslalo žádost o vyjádření kvůli výbuchu trezoru. Palestinského ambasadora totiž smrtelně zranila exploze, kterou způsobila výbušnina. Výbuch nastal po otevření sejfu v novém sídle ambasády v pražském Suchdole, kam byl trezor krátce předtím přestěhován. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování, nešlo podle ní o teroristický čin. Na palestinské straně se nicméně objevily náznaky, že se mohlo jednat o plánovaný atentát. Pochybnosti vyjádřila například velvyslancova dcera Rana. 

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana policie dnes dostala první dílčí posudky, které se týkají zkoumání trezoru a výbušniny. „Jedná se o posudky z oboru chemie, mechanoskopie a fyzikální chemie, se kterými se v tuto chvíli seznamujeme. Nutno zdůraznit, že se jedná o závěry pouze několika z celé řady zadaných znaleckých expertiz,“ uvedl mluvčí.