Kunčar vs. Lukáš: První den přišlo volit zlínského senátora minimum lidí

Zlín – Na Zlínsku a Uherskohradišťsku skončil první den doplňovacích voleb do Senátu - prozatím se ale jednotlivé volební komise spíš nudily. Na většině míst se ve večerních hodinách účast pohybovala kolem 6 procent. Ve volebním obvodu 80 vybírají voliči nástupce za Tomia Okamuru, kterému senátorský mandát zanikl zvolením do Poslanecké sněmovny. Ve druhém kole bojuje o přízeň voličů už jen lidovecký starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar a bývalý hejtman Zlínského kraje za ODS Libor Lukáš. Volební místnosti jsou otevřeny ještě v sobotu od 8:00 do 14:00.

Například v Otrokovicích, které jsou největším obvodem, přišlo během celého půldne zhruba 50 voličů. „Podle aktuálních informací je zde asi šestiprocentní volební účast. Do této volební místnosti přišlo od 18:20 do 19:20 pět lidí,“ hlásil reportér ČT Luboš Dostál.

Jen asi 3,5 procenta oprávněných voličů hlasovalo kolem 15:30 v Napajedlech, před týdnem touhle dobou jich bylo asi šest procent. „Je to ještě slabší než v prvním kole,“ potvrdila vedoucí správního odboru tamní radnice Zdeňka Sukupová. Přes pět procent hlásí v Luhačovicích, i tam je to o necelá dvě procenta méně než před týdnem. Na podobných číslech jako v prvním kole jsou jen Bojkovice, kde hlasovalo již deset procent voličů.

V prvním kole, které se konalo minulý týden, získal relativní většinu hlasů lidovec Kunčar. Svým hlasem ho podpořilo 23,36 procenta voličů (5 363 hlasů). Druhý nejlepší výsledek utržil občanský demokrat Lukáš s 16,52 procenta (3 792 hlasů). Volební účast v prvním kole činila pouhých 23,33 procenta, a byla tak dosud vůbec nejnižší v prvním kole v historii obvodu 80.

Oba postupující kandidáti potřebují, aby je ve druhém kole přišli podpořit znovu všichni jejich voliči z kola prvního. Celý týden se také pokoušeli zlákat i voliče zbylých sedmi kandidátů, kteří v prvním kole neuspěli.

Oba kandidáti představili své priority v pořadu Události, komentáře

Konečný výsledek těchto voleb, jenž by mohl být znám v sobotu už kolem 15. hodiny, může být právě kvůli nízké účasti jen velmi těsný. Nově zvolený senátor nebude vykonávat mandát obvyklých šest let, ale pouze dokončí Okamurův mandát, který vyprší na podzim roku 2018.

Doplňovací senátní volby na Zlínsku a Uherskohradišťsku poměr sil v horní komoře nijak výrazně neovlivní. Většinu si v ní zachová ČSSD, která má aktuálně 44 z 81 senátorů. Zásadnější bude až podzimní obměna třetiny Senátu, v níž bude ČSSD obhajovat vítězství ve 23 z 27 obvodů.

Volební dění v Otrokovicích - do místnosti za půl dne dorazilo 50 lidí (zdroj: ČT24)