Policie při zásahu u Prahy postřelila podezřelého, zraněním podlehl

Roztoky - Při policejním zásahu byl dnes ráno v ubytovacím zařízení v Roztokách u Prahy postřelen muž podezřelý z krádeží. Zraněním později v nemocnici podlehl. Bližší informace k okolnostem zásahu zatím policisté neuvedli. Případ nyní vyšetřuje policejní inspekce. Jde o v krátké době už druhý případ, kdy policisté zasáhli pachátele. Praxe z posledních deseti let ale spíš ukazuje, že policie střelné zbraně tak často nepoužívá. Na druhou stranu se ale zvyšuje počet těch, kteří se policistům se zbraní v ruce postaví.

Mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek uvedl, že policie zasahovala proti ozbrojenému pachateli majetkové trestné činnosti. „Případ jsme převzali, naši lidé jsou na místě,“ doplnila mluvčí GIBS Radka Sandorová. Podle provozovatele obchodu v Roztokách se střelba udála poblíž areálu čerpací stanice Pap Oil, kde je také ubytovna. „Střílela státní policie, nikoli městská,“ dodal starosta města Jan Jakob.

Záchranáři na místo vyjížděli ráno mezi 4:30 a 5:00. „Muž utrpěl vážný úraz břicha a nebyl při vědomí, když přijel lékař, takže mu zajišťoval dýchací cesty intubací a připojil ho na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Tereza Vojtová. Postřelený byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde na následky zranění zemřel.

Policisté používají zbraň méně, za podledních 14 dnů šlo ale o druhý případ

Za posledních 14 dní má policejní inspekce na stole hned dva mediálně známé případy. Minulý týden totiž z centra Prahy ujížděl hlídce řidič, který při honičce s policejním autem dojel až do Plzně. I po něm nakonec policisté několikrát vystřelili. Sedmadvacetiletý recidivista střelbu přežil.

Případů, kdy policisté použijí zbraň, za posledních deset let ubývá. Zatímco v roce 2002 jich bylo 68, vloni to bylo o čtyřicet méně. Nejčastěji policisté vystřelí na ujíždějící auto, na druhém místě je střelba na zvěř a nakonec na podezřelého z trestného činu, který se snaží utéct. Za snižujícím se počtem případů použití zbraně je prý lepší technika a taktika policistů. „Jsme schopni nahradit použití zbraně, třeba zabráněním průjezdu vozidla zátarasou,“ vysvětlil Martin Hrinko z Ředitelství služby pořádkové policie. Co ale narůstá, je agresivita a časté ozbrojování lidí. V loni policisté řešili 3300 násilných trestných činů. V každém šestém případě měli pachatelé zbraň.