Těsně, ale přece: Červíček podal proti svému odvolání rozklad

Praha – Martin Červíček se bude dál bránit proti odvolání z postu policejního prezidenta. Tzv. rozklad, tedy stížnost proti rozhodnutí ministra, byl podán ve čtvrtek. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil Červíčkův právník. Petr Lessy ještě jako policejní prezident podle něj jednal protiprávně, když kdysi vydal rozkaz, aby ho v době nepřítomnosti zastupoval primárně nikoliv Červíček, ale jiný z náměstků – Pavel Osvald. Shodou okolností tento nenápadný krok nakonec posloužil současnému šéfovi vnitra jako hlavní argument pro Červíčkovo nedávné odvolání.

Právě o Lessyho „šachování“ s tehdejšími policejními náměstky se opírala expertní komise. Ta doporučila ministru vnitra v demisi Martinu Pecinovi Červíčka odvolat – zjednodušeně proto, že jeho nástup do funkce šéfa policie nebyl vykonán správně. Když Petr Lessy kvůli obvinění skončil a na jeho místo se chystal Červíček, měl ho podle zmíněného rozkazu nejprve zbavit funkce náměstka právě Osvald. Ten to ale neudělal, i když podle posudků ministerstva vnitra byl v dané době v úřadu.

K odvolání z funkce náměstka tak podle komise došlo neoprávněným člověkem (tehdy ministrem Kubicem), proto prý Červíček ani nikdy nemohl do čela policie nastoupit. Nynější šéf vnitra Pecina tento názor vyslyšel a Červíčka počátkem ledna odvolal, čímž dočasně vyřešil měsíc trvající dvojvládí v čele policie. Jediným policejním prezidentem je nyní tedy Petr Lessy, Červíček se stal náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování, vrátil se tedy na pozici, na níž působil před svým jmenováním policejním prezidentem.

Lessy hned po svém návratu do funkce policejního prezidenta řekl, že novému ministrovi vnitra nabídne po ustavení vlády rezignaci. „Jsem připraven v okamžiku jmenování nové vlády a nového ministra vnitra dát ministrovi rezignaci na svou funkci, pokud bude chtít,“ prohlásil. Dodal, že do té doby nebude dělat žádné radikální personální změny. O Červíčkem podaném rozkladu tak bude rozhodovat nový ministr Milan Chovanec. Hodlá vypsat nové výběrové řízení na šéfa policie.