Přes protesty Plzeňanů byl hejtmanem zvolen Václav Šlajs

Plzeň - I přes nesouhlas opozice a protesty lidí dnes zvolili zastupitelé novým hejtmanem Plzeňského kraje Václava Šlajse (ČSSD), dosavadního prvního náměstka hejtmana pro ekonomiku. Proti zvolení Šlajse hejtmanem protestovaly zhruba tři desítky lidí, od studentů po seniory, kterým vadí jeho působení v KSČ i Československé lidové armádě. „Voliči o všem věděli ještě předtím, než ho zvolili do vedení kraje. Získal i mnoho preferenčních hlasů,“ hájil dnes Šlajse jeho předchůdce Milan Chovanec.

Na mimořádném jednání zastupitelstva pro Šlajse hlasovalo 26 z 42 hlasujících zastupitelů. Nahradí hejtmana Milana Chovance (ČSSD), který dal přednost funkci poslance a který je také kandidátem na post ministra vnitra v nové vládě. Kraj řídí koalice ČSSD a KSČM, která má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 27 křesel.

Proti Šlajsově zvolení byla celá ODS, jejíž zástupci v debatě Šlajsovu kandidaturu kritizovali. Například plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) jej vyzval, aby kandidaturu ještě zvážil. Připomněl mu, že se chce stát hejtmanem kraje, v němž komunistický režim v minulosti nedovolil lidem připomínat, že Plzeň na konci války osvobodila americká armáda, v kraji, v němž za minulého režimu na drátech železné opony umírali lidé. Šlajse se zastali jeho straničtí kolegové, kteří poukazovali především na jeho současnou práci. Podpořila jej i hejtmanova náměstkyně z KSČM Zdeňka Lišková.

  • „Dnešní debata byla o politické kultuře a o tom, jestli aktivní komunisté mají být ve veřejném životě,“ řekl Jiří Pospíšil (ODS).
Protest proti zvolení Václava Šlajse hejtmanem
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Plzeňané protestují: Nechceme politruka hejtmanem

Zhruba třicet protestujících se dostalo i do zasedacího sálu krajského úřadu, nesli s sebou transparenty s nápisy jako například: Jak se z bolševika stane demokrat a ještě k tomu sociální? Kdo někdy potlačoval svobodu projevu, ten za ni dýchat nebude. Nechceme politruka hejtmanem. ČSSD už nestojí o prodemokratické levicové voliče?

„Ti lidé vyjadřují svůj názor a já to respektuji,“ řekl k protestům Chovanec. Šlajs připustil, že byl členem KSČ a že působil jako důstojník v tehdejší armádě, kde byl čtyři roky předsedou útvarové organizace KSČ. „Byl jsem si vědom, že část občanů s mou kandidaturou nesouhlasí,“ řekl Šlajs s tím, že ho mrzí, že ho lidé kritizují bez toho, aby důkladně znali jeho práci. „Myslím si, že tento protest má nějaké politické zázemí,“ dodal. „Mojí omluvou je to, jak 25 let pracuji a žiji,“ uzavřel Šlajs.

K protestům proti Šlajsovu zvolení vyzývá šestice autorů otevřeného dopisu. „Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje“, ke kterému se podpisem připojilo 2 700 lidí. Mezi jeho autory patří i signatářka Charty 77 Silvestra Chnápková nebo antropolog Západočeské univerzity v Plzni Tomáš Hirt.

Václav Šlajs
Zdroj: Martin Štěrba, Josef Horázný/ČTK

Šlajs dostal od autorů dopisu nálepku politruka proto, že byl členem KSČ a působil zhruba 20 let ve funkci důstojníka Československé lidové armády, kde zastával funkci předsedy útvarové organizace strany. Terčem kritiky se stalo i to, že vystudoval Vysokou politickou školu ÚV KSČ. Nejde o první protesty proti Šlajsovu politickému působení, například před volbami do krajských zastupitelstev v roce 2000 usilovala rokycanská organizace sociálních demokratů o stažení Šlajse z prvního místa kandidátky ČSSD.  

Šlajs se proti tomu loni v prosinci ohradil s tím, že nikdy nebyl náčelníkem politického oddělení divize ani propagandistou na žádném stupni. Uvedl, že má dvě negativní lustrační osvědčení.

Šlajs působí jako předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků. V letech 1993 až 1999 pracoval ve stavební firmě Armabeton, kde byl mimo jiné náměstkem ředitele, v letech 1999 až 2000 působil ve vedení plzeňské Regionální rozvojové agentury. Plzeňským zastupitelem byl v letech 1998 až 2002, zastupitelem Plzeňského kraje pak v letech 2000 až 2006 a opět od 2012. V letech 2006 až 2010 a poté od října 2012 do konce ledna 2013 byl také členem Poslanecké sněmovny, mimo jiné působil v kontrolním výboru a v bezpečnostním výboru.