Salačová u soudu: „Vyšetření“ bylo kódem pro schůzku s Rathem

Praha – Po týdenní přestávce pokračuje soudní proces s Davidem Rathem. Během dneška budou přehrávány další odposlechy telefonních hovorů. Na předchozích nahrávkách aktéři kauzy většinou dohadovali společné schůzky. Podnikatelka Ivana Salačová, která má statut spolupracující obviněné, dnes u soudu uvedla, že jedna ze schůzek s hejtmanem, byla v telefonních kódech označována jako „vyšetření u lékaře“. Údajně se týkala uplácené zakázky.

Bývalý hejtman Středočeského kraje a exposlanec David Rath je sice lékař, podle Salačové šlo ale o schůzku kvůli tendru na opravu gymnázia v Rathově bydlišti Hostivicích. Obžaloba tvrdí, že zakázku provázela korupce. Salačová před soudem komentovala jeden z odposlechů telefonních hovorů a záznamů textových zpráv, které dnes přehrával a četl soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský.

V komunikaci mezi Salačovou a někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou, kterou obžaloba označuje jako jednoho z organizátorů korupce, podnikatelka Pancové napsala, že „nemůže přijít na vyšetření“. Ve skutečnosti prý neměla na mysli návštěvu lékaře kvůli zdraví, ale schůzku s Davidem Rathem.

Dalšími kódy používanými ve zprávách o gymnáziu byla podle Salačové slova hory a moře. Pancová například podle policejních záznamů z března 2012 psala, že by radši jela „k moři než do hor.“ Podle Salačové byly tyto výrazy domluveny dopředu a označovaly různé varianty opravy hostivické školy. Pancová výpověď Salačové odmítla. Podle lékařky to není kódovaná řeč, ale komunikace týkající se dovolené.

Soud s Davidem Rathem pokračuje (zdroj: ČT24)

Bývalý poslanec, kterému hrozí 12 let vězení, se ke komentáři Salačové nevyjádřil. Přehrávání policejních odposlechů u soudu, které kriminalisté pořizovali od podzimu 2011 do května 2012, ale kritizoval. „Obžaloba se snaží kvantitou dohnat kvalitu. Jejich konstrukce a výmysly, pro které nemají žádné důkazy, se snaží zakamuflovat tím, že nás všechny zahltí obrovským množstvím nahrávek,“ řekl Rath ČT před zahájením dnešního líčení. Většina nahrávek podle něj nemá s kauzou nic společného.

Pancová se proto obávala, že v soudní síni zazní citlivé informace o jejích pacientech. Nakonec k tomu nedošlo. „Jsem velmi potěšena, že soud toto nepřehrává. Tyto osobní věci tady nezaznívají,“ konstatovala pro ČT.

Nahrávky jsou sestříhané, tvrdí obžalovaní

Když se dříve před soudem přehrávaly odposlechy z domu Pancové, Rath i Pancová nahrávky označili jako „účelově sestříhané“. „Když posloucháme jejich obsah, zjistíme, že souhrn, který poskytla policie, neodpovídá realitě,“ poznamenal Rath. Pancová přesto přiznala, že manipulaci nahrávek, které se budou přehrávat dnes, nedokáže potvrdit. „Jsou to rozhovory, které se děly před dvěma lety. Zda jsou i tyto nahrávky upravené, skutečně nevím,“ uvedla.

Žalobce Petr Jirát viní Ratha a dalších 10 lidí z ovlivňování obchodních soutěží o veřejné zakázky. Tendry zčásti platila Evropská unie a týkaly se oprav budov a modernizace několika krajských nemocnic. Zakázky údajně vyhrávaly firmy, se kterými bylo vše předem domluvené.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rath prý o manipulacích věděl coby hejtman a dělil se o úplatky. Podle obžaloby žádala Kateřina Pancová spolu s Kottem úplatky ve výši 48,2 milionu korun. Z této částky prý stihli před svým zadržením převzít 38,2 milionu.

Dalšími obžalovanými jsou například šéfové a manažeři firem, které se o tendry ucházely. Podnikatelka Ivana Salačová se jako jediná z obžalovaných ke korupci přiznala a obžaloba pro ni kvůli tomu navrhuje pozici spolupracující obviněné. Za to by mohla dostat nižší trest.

Soud měl minulý týden v hlavním líčení přestávku. Pokračovat by měl s dalšími pauzami nejméně do května. Hlavní líčení začalo loni v srpnu a zatím je nařízené nejméně do počátku letošního května. Po odposleších je v plánu čtení e-mailů, listinné důkazy a výslechy dalších svědků.