ČSSD si prosadila náměstka u Babiše, jméno oznámí do dvou týdnů

Praha – Poslední otazník ve sporu ČSSD a ministra financí Andreje Babiše ohledně jeho náměstků je prý vyřešen. Sociální demokraté nakonec budou mít svého nominanta v nejužším týmu šéfa státní kasy. Jméno chybějícího náměstka se veřejnost dozví během jednoho až dvou týdnů, zmínil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po společném jednání ve sněmovně. Právě resort financí byl posledním, kde ČSSD neměla svého zástupce. Babiš opakovaně tvrdil, že se chce na ministerstvu obklopit hlavně odborníky, nikoliv „politickými trafikanty“. ČT dnes také zjistila jméno prvního z náměstků minstra vnitra. Milan Chovanec si na resort přivede plzeňského experta na evropské fondy Petra Osvalda.

Hra o náměstky: Kdo za ČSSD na finance? (zdroj: ČT24)

Už minulý týden Babiš odmítl prvního kandidáta Lidového domu – středočeského radního Jiřího Peřinu, který sám projevil zájem o daně jako expert na tuto oblast. Podle ministra ale pro tuto funkci nepřicházel v úvahu kandidát žádné jiné strany. Babiš nakonec zvolil auditorku společnosti Ernst & Young a členku prezidia Komory daňových poradců Simonou Hornochovou.

Babiš zavrhl tehdejší návrh ČSSD hlavně z principu. „My jsme nejhorší v Evropě ve výběru DPH. Jde o klíčový post a je vyloučeno, aby mi náměstka pro daně vybral koaliční partner,“ tvrdil na začátku sporu. Konkrétně na Peřinovi mu ale zřejmě vadil také fakt, že ve Středočeském kraji měl na starosti daně v éře Davida Ratha a v procesu s exhejtmanem figuruje také jako svědek.

Babiš se s Peřinou nakonec dohodl na tom, že sociální demokrat místo židle náměstka získá funkci ministrova poradce. „Pan Babiš mi řekl, že nehodlá přenechat naší straně post náměstka pro daně. Zároveň mi sdělil, že pokud bych měl zájem, mohl bych se stát poradcem. Taková nabídka se samozřejmě neodmítá,“ potvrdil Deníku domluvu s Babišem samotný Peřina.

V Babišově nejužším týmu bude také nominant KDU-ČSL Ondřej Závodský. Jeho působností by podle Babiše mohla být hlavně problematika hazardu. Jiným známým jménem, které dosadil sám ministr, bude Lukáš Wagenknecht jako náměstek pro finance, audit a provoz. Právě o něm se dnes oba aktéři schůzky také bavili. Ukázalo se totiž, že Wagenknecht byl údajně mezi těmi, jejichž údaje zfalšovala Hospodářská komora, aby uspěla při čerpání peněz z evropských fondů. On sám ale jakékoliv své zapojení odmítá. „Nebyl jsem členem realizačního týmu příslušného projektu. Žádné čestné prohlášení v souvislosti s touto zakázkou jsem nepodepsal,“ prohlásil Wagenknecht po telefonu.

Dalším z klíčových ministerstev, kde zatím sociální demokracie nemá politického náměstka, je obrana. „Já jsem v současné době trochu blokován tím, že nebylo zatím korunováno úspěchem vybírání náměstka v ČSSD,“ řekl na pondělní tiskové konferenci ministr obrany Martin Stropnický (ANO). 

Zdůraznil, že upíná zrak k dnešnímu jednání předsedů obou stran. „Věřím, že ČSSD dodá dalšího kandidáta,“ podotkl. Stropnický pro náměstka ze sociální demokracie připravil agendu legislativy. Naopak lidovci podle něj vysokou pozici na obraně nepožadují. Stačí jim mít níže postaveného úředníka. Lidovci nemají spory ani na dalších resortech.

ČSSD bude mít své náměstky na všech ministerstvech. Nejmenší koaliční strana, lidovci, nebude mít náměstky všude - v řadě resortů ale obsadí nižší úřednické posty. Na ministerstvech tak bude mít například své poradce. Podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka je to proto, aby každá ze stran měla informace o dění na ministerstvech řízených někým z partnerů.

Sobotka dořeší se Špidlou premiérské „náměstky“ do konce týdne

Sám premiér Bohuslav Sobotka zatím o týmu svých nejbližších spolupracovníků a poradců jasno nemá. S někdejším ministerským předsedou Vladimírem Špidlou, který tým poradců vede, se kvůli tomu sejde do konce týdne. Příští týden by je podle Špidly mohl představit. On má pro mě připravit určitý návrh a o tom návrhu budeme diskutovat, takže rozhodně ten tým poradců ještě není hotov a určitě není v takové podobě, kterou bych mohl označit za finální," řekl Sobotka.

Sobotka se chce opírat o skupinu v zásadě stejně velkou jako kabinet, i když není vyloučené, že někteří poradci budou odpovídat za dva resorty. Představit by je podle Špidly předseda vlády měl začátkem příštího týdne.