Legionáři obsadili Senát

Praha - Hlavní události spojené s formováním československých legií za první světové války připomíná výstava v sídle Senátu. Expozice byla k vidění již koncem loňského roku v budově Evropského parlamentu. Výstava předznamená řadu akcí, které letos přiblíží zlomový rok 1914. Na železnici má třeba vyjet replika legionářského vlaku.

Výstavu v Senátu pořádá místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák. „Pouze díky legiím a jejich hrdinství jsme dokázali prosadit myšlenku samostatného Československa. Bez legií by nebylo České a Slovenské republiky,“ říká Vlasák. Jde podle něj o výročí, jehož připomenutí je nezbytné pro další existenci českého národa a jeho demokratický vývoj.

Expozici připravili výtvarníci Jan a Sabina Kratochvilovi, kteří ve spolupráci s exulanty a Úřadem pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu v Brně vybudovali Muzeum českého a slovenského exilu dvacátého století (stránky zde).

Výstava bude k vidění do 19. února, poté se vydá na pouť po českých a moravských městech, objeví se také v sídle Slovenské národní rady. Již vloni jiná výstava v Senátu mapovala dobu od formování legií v Rusku po návrat do vlasti v roce 1920.

Slavnostní zahájení výstavy 100 let Československých legií
Zdroj: ČT24/Senát PČR

Letošních sto roků od začátku první světové války a organizace legií připomene řada dalších akcí. V létě kupříkladu vyjede na železnici replika legionářského vlaku. Legiovlak je součástí rozsáhlého projektu Legie 100 (podívejte se), který připravuje Československá obec legionářská ve spolupráci s ministerstvem obrany.

Legiovlak vznikne ze sedmi vagonů, které legionářská obec koupila z vlastních prostředků od Českých drah. Napodobit by měl legionářské vlaky z období 1918 až 1920, ve kterých se českoslovenští legionáři zapojili do bojů na Transsibiřské magistrále.

Raport České televize

Kromě Legiovlaku, který by mohl zemi křižovat až do roku 2020, chystají organizátoři výstavy v Česku a zahraničí publikaci o činnosti legií nebo obnovu válečných hrobů v Rusku, na Ukrajině, Slovensku a dalších zemích. Vyrobeny budou repliky uniforem, historické techniky a praporů. Plánují se poutě s místům spjatým s historií vzniku Československa.

Pozadu nezůstane ani Česká televize, která kromě jiného připravuje unikátní dokument Raport o velké válce, který odvypráví příběhy mnoha českých vojáků z první války, ať už bojovali v rakouskouherské armádě nebo v legiích (více čtěte zde).

Československé legie zahrnují jednotky zahraničního vojenského odboje za první světové války. Nejslavnější jsou patrně legie ruské složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády a vytvořili Českou družinu, jež se postupně přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v památných bitvách u Zborova a Bachmače. Převzali kontrolu nad Transsibiřskou magistrálou, kterou drželi v bojích proti Rudé armádě. Do vlasti se vrátili po dlouhém putování na lodích z Vladivostoku. Legie válčily také ve Francii nebo Itálii.