Šándor: Palestinci měli lépe vysvětlit, proč drželi zbraně 35 let

Praha – Případ palestinského velvyslance Džamála Muhammanda Džamála, který před čtvrt rokem zemřel ve své rezidenci poté, co manipuloval s výbušninou, se zřejmě uzavře bez snahy o další hlubší analýzu. Alespoň se tak domnívá bývalý náčelník vojenské tajné služby Andor Šándor. Česká strana podle něj měla na Palestince více tlačit, aby původ zbraní nalezených na ambasádě a především důvod jejich držení lépe vysvětlili. Uvedl to v pořadu Hyde Park.

Ministerstvo zahraničních věcí mělo krátce po výbuchu jasně trvat na vysvětlení původu zbraní a především důvodu, proč je tam tak dlouhou dobu Palestinci drželi, domnívá se Šándor. „Jestli je dostali darem od představitelů našeho socialistického státu, to je sice hezké, ale nějaký důvod, proč je 35 let skladovali, tady musel být,“ doplnil.

Nalezené zbraně byly údajně dary od tehdejších vládních představitelů Československa, které se na velvyslanectví nahromadily. A s tímto vysvětlením se zřejmě smířila i česká strana. „Myslím, že tento stát má poměrně dobrý přehled o tom, jak jsme v minulosti s kým obchodovali se zbraněmi a s vojenským materiálem,“ dodal.

Teď už je ale podle něj na podobné otázky pozdě. „Věc bude podle mého soudu pokračovat tak, že policie uzavře s nějakým verdiktem celou záležitost. Je evidentní, že ani z jedné strany nebude zájem tu věc resuscitovat a vést kolem toho debatu,“ podotkl (více o rozplétání smrti velvyslance čtěte zde).

Zbraně na ambasádě neměly co dělat

Držení podobných trhavin je v rozporu s Vídeňskými konvencemi, které upravují statuty diplomatických misí a jejich pracovníků. „Pokud se nějaká zahraniční mise na cizím území cítí ohrožena, tak je logická cesta přes ministerstvo vnitra či zahraničí žádat ochranu. Brát ochranu do svých rukou formou takového ozbrojování je v rozporu se všemi principy,“ zdůraznil.

O vraždu či teroristický útok ale podle Šándora rozhodně nešlo. „Policie by na místě určitě našla indicie, které by potvrzovaly tuto hypotézu, kterou krátce poté dcera zavražděného vyslovila,“ dodal Šándor.

Pro českou policii je běžně obtížné na ambasádu vstoupit

Nekalé praktiky zahraničních představitelů by měly odhalit tajné služby. „Kontrolují, zda činnost deklarovaných diplomatů odpovídá jejich statutu, zda nevyvíjí aktivity, které jsou v rozporu s diplomatickým posláním a naším zákonem a zda jejich cílem není dokonce poškodit naši zem,“ podotkl Šándor. Nicméně pro českou policii je velmi těžké, aby se dostala dovnitř zastupitelského úřadu. „Toto byla unikátní situace, kdy se palestinské velvyslanectví stěhovalo a ještě v tu dobu nebylo zřejmě oficiálně prohlášeno za palestinské zastupitelství, a tudíž policie se v souvislosti s tím výbuchem mohla dostat dovnitř,“ připomněl.

Andor Šándor:

„Řada věcí, které dělají tajné služby v zahraničí, je porušováním zákona té dané země. To si tady nenalhávejme. V tom duchu jejich činnost probíhá.“

Ambasadora na Nový rok smrtelně zranila exploze, kterou způsobila výbušnina. Výbuch nastal po otevření sejfu v novém sídle ambasády v pražském Suchdole, kam byl trezor krátce předtím přestěhován. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Policie navíc tuto událost vyšetřuje rovněž jako nedovolené ozbrojování, protože v budově po neštěstí objevila dvanáct zbraní z osmdesátých let. Podle palestinského prohlášení pro policii byly darem od představitelů tehdejší ČSSR. Policisté následně zahájili balistické zkoumání, které má vyloučit, že byl zbraněmi na území ČR spáchán trestný čin.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)