Rozplétání smrti velvyslance: O nástražný systém sejfu nešlo

Praha - Policisté dál pokračují ve vyšetřování smrti palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála, který zemřel na začátku roku po výbuchu na ambasádě v Praze Suchdole. Díky pokusu vyvrátili teorii, že velvyslance zabil nástražný výbušný systém trezoru. Teroristický čin policie vyloučila už na začátku vyšetřování.

Ze závěrů odborných znaleckých posudků je zřejmé, že nešlo o speciální zabezpečení trezoru. „Tento závěr vyplynul mimo jiné i z vyšetřovacího pokusu, který prokázal, že k výbuchu nedošlo uvnitř tohoto trezoru,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Policisté na blíže neurčeném místě vyzkoušeli sílu výbušniny, která velvyslance zabila. Podle serveru Novinky.cz byly následky exploze tak zničující, že vyloučily možnost, aby výbušný systém explodoval v trezoru či sloužil k zabezpečení trezoru.

Velvyslanec tak zřejmě v okamžiku výbuchu držel bombu v rukou. Není ale jasné, co s ní chtěl dělat. „Kriminalisty v první řadě zajímá, co to bylo za výbušninu: zda to byla střelivina, či trhavina, jestli byla vyrobená průmyslově, či podomácku. Teprve pak mohou pátrat po možném zdroji,“ vysvětlil ČT24 odborník na výbušniny Jiří Petříček.

Genetická, pyrotechnická a chemická znalecká zkoumání nejsou stále ještě dokončena, a tak je na konečný závěr ještě brzy. Další výsledky budou mít vyšetřovatelé během několika týdnů. 

Ambasadora na Nový rok smrtelně zranila exploze, kterou způsobila výbušnina. Výbuch nastal po otevření sejfu v novém sídle ambasády v pražském Suchdole, kam byl trezor krátce předtím přestěhován. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, ale Džamálova dcera Rana byla krátce po neštěstí přesvědčena, že její otec byl zavražděn.

Policie navíc tuto událost vyšetřuje rovněž jako nedovolené ozbrojování, protože v budově po neštěstí objevila dvanáct zbraní z osmdesátých let. Podle palestinského prohlášení pro policii byly darem od představitelů tehdejší ČSSR. Policisté následně zahájili balistické zkoumání, které má vyloučit, že byl se zbraněmi na území ČR spáchán trestný čin.