Obhájci Ratha získali všechny záznamy, žalobce se dál obává ukrývání

Praha – Obhájci Davida Ratha získali po roce a půl od zahájení trestního stíhání kompletní záznamy pořízených odposlechů. Rathův zástupce Roman Jelínek České televizi potvrdil, že si několik desítek kopií vyzvedl tuto středu. Policie vydání kompletních záznamů od počátku odmítala, nedávno jí to však nařídil soud. Fakt, že obhajoba až dosud neměla stejné podmínky jako žalobci, považuje za problematické i vedoucí Katedry trestního práva na Právnické fakultě UK Jiří Jelínek. Rath je spolu s dalšími deseti lidmi souzen za korupci a manipulace se středočeskými tendry.

První výročí obžaloby D. Ratha (zdroj: ČT24)

Kompletní pořízené záznamy zahrnují podle obhájce Jelínka celkem 77 DVD nosičů. Veřejné znění odposlechů před soudem zabralo stovky hodin a obhájci si spolu se samotným Rathem stěžovali na jejich špatnou kvalitu a tudíž neprůkaznost. Navzdory tomu ale policie dosud celou databázi držela. „My jsme se od počátku dožadovali, aby nám byly zpřístupněny veškeré pořízené odposlechy. Neumožnila nám to ani policie, ani státní zastupitelství, v podstatě ani soud. Proč k tomu došlo až po 18 měsících, to se musíte zeptat někoho jiného,“ uvedl Rathův obhájce.

Za pravdu mu nepřímo dal i teoretik práva Jiří Jelínek z Univerzity Karlovy. „Mají-li být zachovány principy spravedlivého procesu, patří k tomu kontradiktornost, tedy přístup obou stran k důkazům,“ uvedl. K problematickým epizodám Rathova případu podle něj patří i často diskutovaná délka vazby. Rath ji opustil v listopadu po roce a půl. Letos začátkem ledna Ústavní soud uvedl, že šlo o nepřiměřeně dlouhou dobu.

Roman Jelínek
Zdroj: ČT24

Nejvyšší instance v zemi se opírala především o to, že soud nedokázal jasně zdůvodnit prodlužování Rathovy vazby. Nejčastěji uváděnou obavou byla možnost Rathova útěku do zahraničí, kde by se vyhýbal stíhání a případnému trestu. Podle Jiřího Jelínka musí mít ale soud v takovém případě jasné, konkrétní důkazy. „Většinou se ty soudy spokojily s opakováním určitých frází, floskulí, ale žádné konkrétní skutečnosti neuvedly,“ dodal s tím, že délku vazby dokonce označil za ostudnou: „Z mého pohledu ty vazební důvody tam nebyly už delší dobu a je trochu smutné, že na to přišel až Ústavní soud.“

„Průměrná délka vazby v České republice byla v roce 2011 153 dní. Podle statistik Vězeňské služby bylo ke konci roku 2012 ve vazbě déle než rok 204 lidí, u dalších 33 případů se délka vazby protáhla přes dva roky. K 20. 12. 2013 bylo vazebně stíháno více než 2 300 osob.“

Zcela jiný pohled má ale hlavní žalobce Petr Jirát. Soud až dosud vyslechl zhruba 60 svědků a zbývá poslední dvacítka. I kvůli značné medializaci případu tak podle něj nehrozí, že by Rath a spol. mohli zbývající osoby ovlivnit. Jinak je tomu ale u možného útěku. „Já osobně mám velkou obavu z toho, zda, budou-li odsouzeni, vůbec nastoupí k výkonu trestu,“ dodal státní zástupce.

Právě záznamy považuje Jirát za hlavní důkazy v celé kauze. Považuje ale za nešťastné, že se část z nich dostala už v přípravném řízení do médií. Únik odposlechů totiž podle něj často může ovlivnit veřejné mínění a nepomůže ani jedné straně sporu. „Ta veřejnost ovlivňovaná médii může sehrávat velkou roli, protože část nepochybně fandí panu Rathovi a část, předpokládám, stojí spíše na mé straně,“ dodává Jirát. Jediné pozitivum v předčasném zveřejňování záznamů vidí v tom, že mohou působit jako odstrašující prevence u jiných pachatelů.

Soud je zatím naplánován do května

Jirát v kauze viní skupinu 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012. Týkaly se prý opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích a modernizace nemocnic. Podmínky obchodních soutěží financovaných zčásti dotacemi Evropské unie byly údajně „ušité na míru“ předem domluvené firmě.
   
Žalobce označuje jako organizátory Pancovou a Kotta, přičemž Rath údajně o všem věděl a dělil se o úplatky. Zbylých osm obžalovaných jsou šéfové a manažeři firem. Rathovi hrozí v případu nejvyšší trest – až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Policie navíc v říjnu rozšířila obvinění Rathovi i dalším aktérům kauzy – do případu je prý zapletena i největší stavební společnost v Česku Metrostav. (Více čtěte v tomto článku

Hlavní líčení v tomto případu je naplánováno do května. Mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová však již dříve uvedla, že nelze určit, zda se soud na jaře přiblíží k závěru, protože dosud není znám například konečný počet svědků. Před soudem se kauza projednává od loňského srpna.