Sobotka: Zákon o majetkových přiznáních? Na tahu je Babiš

Praha – Vláda by měla nejpozději v červnu projednat zákon, který zavádí majetková přiznání. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka s tím, že příprava novely závisí jen na aparátu ministra financí Andreje Babišem, a ten danou normu dosud nepředložil. Kabinet už v minulých dnech čelil kritice prezidenta republiky Miloše Zemana, že majetkovým přiznáním nevěnuje dostatečnou pozornost.

„Je potřeba, aby pan ministr Babiš překonal odpor svého aparátu na MF a přišel na vládu s variantami řešení prokazování původu majetku, abychom se s partnery politicky shodli, jakou cestou půjdeme,“ prohlásil v rozhovoru s Václavem Moravcem premiér Sobotka. „Je důležité, abychom na straně legislativy ministerstva viděli dostatečný pokrok, u nás jsou dveře otevřené,“ dodal.

Podle Sobotky přitom představuje norma, o jejíž prosazení dlouhodobě usiluje i prezident republiky, jedno z nejdůležitějších opatření po roce 1989. „Nikdy na ni nezbyl čas a dobrá vůle. Na nižší úřední úrovni je nyní opět snaha tvářit se a tvrdit, že to nejde, ačkoli již funguje ve všech vyspělých zemích Evropy. Vláda musí politicky jednoznačně trvat na tom, abychom ho do našeho právního řádu dostali,“ konstatoval Sobotka. Nejedná se přitom o první výhradu, kterou premiér k tempu Babišovy administrativy vznáší; za pomalou práci ji kritizoval už na začátku dubna (více zde).

Lhůta pro Babiše? Červen, říká Sobotka

Zákon o majetkových přiznáních chce zajistit, aby příslušné orgány mohly za určitých okolností odebrat majetek, který nebude odpovídat příjmům konkrétního člověka. Důkazní břemeno, čili povinnost prokázat řádné nabytí majetku, nově přenáší přímo na majitele. Norma patří mezi dlouhodobé priority prezidenta Miloše Zemana, nutnost jejího prosazení deklaroval už v kampani před přímou volbou hlavy státu.

Letos v březnu potom vládu kritizoval za to, že jí nevěnuje dostatečnou pozornost. „Zákon o majetkových přiznáních se ani neobjevil v hlavních prioritách vlády v rámci programového prohlášení, a když jsem listoval legislativním plánem vlády, není zatím ani na jejím programu,“ prohlásil.

To ale dnes Sobotka dementoval, příslušné opatření má být součástí novely zákona o dani z příjmu, kterou podle něj kabinet projedná na začátku prázdnin tak, aby byla schválena ještě v tomto roce. Tento termín premiér stanovuje také Babišovu týmu jako lhůtu, do kdy musí příslušná ustanovení předložit. „Červen vidím jako horizont, kdy by mělo ministerstvo přijít s novelou zákona o dani z příjmu do vlády,“ uvedl předseda vlády v rozhovoru s Václavem Moravcem.

Sobotka: Zákon o DPH a dani z příjmu projednáme v červnu (zdroj: ČT24)