Sobotka proti Babišovi: MF otálí se zákony, Babiš útočí skrz svá média

Praha – ČSSD trvá na svých požadavcích, chce peníze pro státní nemocnice a společnost OKD kvůli Dolu Paskov. V této souvislosti dnes také předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) obvinil ministra financí Andreje Babiše (ANO), že využívá svá média ke zvyšování tlaku na koaličního partnera. Premiér tak reagoval v souvislosti s informacemi o privatizaci OKD zveřejněné Mf Dnes, kterou Babiš vlastní. Navíc premiér Sobotka se po dnešním grémiu nechal slyšet, že ministerstvo financí žádá odklad v přípravě zákonů ohledně lepšího výběru daní.

  • Bohuslav Sobotka: „Je potřeba si uvědomit, v jakých médiích se tato informace objevuje. Jsou to média, která vlastní pan Babiš, který je naším koaličním partnerem a se kterým jsme teď ve sporu ve věci financování zdravotnictví a ve věci prodloužení těžby na Dole Paskov. Čili já myslím, že si to nelze vykládat jinak, než že pan Babiš využívá i tento nástroj k tomu, aby zvýšil tlak na koaličního partnera.“ 

Šéfredaktorka MfD Sabina Slonková Sobotkovo tvrzení ostře odmítla. Obsah listu podle ní vzniká v redakci MfD a Babiš s ním nemá nic společného. „Případ OKD jsme začali mapovat od ledna letošního roku, kdy vyšly první díly, mimo jiné proto, že Bohuslav Sobotka mířil do premiérského křesla a stejně jako v jiných případech jsme chtěli čtenáři poskytnout komplexní informaci, kdo se stává jejich premiérem, jaké má majetky, jaká slabá místa,“ uvedla a zároveň odmítla, že by si články o OKD a premiérovi kdokoli objednal.

Podle čtvrtečního vydání MfD začala v roce 2005 privatizaci OKD vyšetřovat Evropská komise (EK) kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká, a stát tak poskytl kupci, firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. V té době měla prý komise a pak i Sobotkovo ministerstvo k dispozici posudek, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy asi 2,5krát více, než byla cena prodejní. Sobotka si podle MfD nechal v roce 2006 zpracovat podklady pro EK právě u právníků společnosti Karbon Invest. Premiér však trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu, nicméně Babiš se domnívá, že právě Sobotka je za nevýhodný obchod zodpovědný - více čtěte zde.

Sobotka: Situace na ministerstvu financí mě znepokojuje 

Sobotka uvedl, že ministerstvo financí jej požádalo o prodloužení termínu pro zpracování dvou analýz, na jejichž základě mají být připraveny zákony. „Jedna se týkala otázky zdanění nepoctivě získaného majetku a přípravy zákona o majetkových přiznáních,“ řekl Sobotka. Pokud by analýza byla zpracována později, nestihne podle Sobotky vláda připravit nové normy tak, aby začaly platit od ledna příštího roku. 

  • Babiš ale tvrdí, že vše běží podle plánu„My máme na to jasný harmonogram, dodržujeme dohody. Všechno jde přes pana Dienstbiera, legislativní radu. Já skutečně nevím, o čem pan Sobotka mluví,“ reagoval Babiš v ČT. 

Strany v koaliční smlouvě slíbily mimo jiné to, že připraví novelu zákona o střetu zájmů, která zavede elektronické vyplňování a zveřejňování majetkových přiznání politiků. Dohoda mluví také o přípravě zvláštního zákona o prokázání původu majetku, který by umožnil přenést důkazní břemeno na fyzickou osobu. Ta by musela prokázat, že v minulých letech měla takové příjmy, z nichž si majetek mohla pořídit. 

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) považuje mediální spory svých vládních kolegů za nešťastné a zbytečné. „Doba takových přestřelek měla skončit, když jsme podepsali koaliční smlouvu. Od té doby máme standardní mechanismy, jako je koaliční rada nebo předsednictvo vlády, kde si tyto věci máme vyříkat,“ uvedl. Poznamenal, že rozhádanost byla jedním z hlavních problémů vlády Petra Nečase. „Podepsali jsme koaliční smlouvu, tak ji musíme plnit.“ 

Politologové ke konfliktu ČSSD a ANO

Lukáš Jelínek, politolog Masarykovy demokratické akademie: „Já to vnímám jako součást dlouhodobějšího konfliktu, který se odehrává a bude odehrávat mezi sociální demokracií a hnutím ANO. Je tu spousta drobných výstřelů, které bude nejspíš potřeba řešit na koaliční úrovni.“

Miloš Brunclík, politolog FSV UK a Vysoké školy CEVRO Institut: "Můžeme to vnímat jako osobní spor o dominantní pozici ve vládě. Další rovinu ale vidím v tom, že se blíží květnové volby do Evropského parlamentu – může to být součást i nějaké předvolební taktiky."

Sobotka: Trváme na pomoci nemocnicím a OKD 

ČSSD na svých požadavcích trvá, a to i přes výhrady ANO a KDU-ČSL. Rozpory chce probrat na koaliční radě, která se uskuteční příští středu po jednání vlády. Sobotka doporučil šéfovi ANO Andreji Babišovi, aby si přístup k OKD vyjasnil s lídrem svého hnutí pro eurovolby Pavlem Teličkou jako členem správní rady NWR, vlastníka OKD – ten plán podpořil. „Musím jednoznačně odmítnout přístup, který nyní prezentuje náš koaliční partner - hnutí ANO - že bychom do situace na severní Moravě neměli žádným způsobem jako vláda zasahovat a nechat to čistě na vývoji tržních sil,“ prohlásil Sobotka. 

  • Babiš pro ČT: „Já jsem o vyjednávání s NWR nebyl obeznámen. Nyní plánuji schůzku se šéfem NWR na příští týden. Pan Sobotka mě vyzval, abych to řešil, a já to teď budu řešit. Jde o celý problém. Vzhledem k tomu, že z firmy odešlo 40 miliard, tak ta jedna miliarda pana Bakalu nezabije, když ji tam vrátí…“

Podpořil tak plán ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby stát nesl náklady na útlum dolu na Frýdeckomístecku ve výši 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD za dva roky, tedy do konce roku 2016, podpoří ztrátovou těžbu v dole. Předsedové ANO i KDU-ČSL Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek ale odmítli, aby stát naléval peníze do soukromé firmy. 

  • Miloš Brunclík, politolog FSV UK a Vysoké školy CEVRO Institut k OKD: „Nejde ani tak o to, co je výhodnější pro stát, ale o to, co je výhodnější pro stranu. Protože se jedná o moravskoslezský region, kde má ČSSD voličů poměrně hodně.“

Politolog Jelínek souhlasí s Babišem v tom, že jednorázová podpora OKD je nesystémová. Na druhou stranu si myslí, že vláda nebude moci problém ztráty pracovních míst na Ostravsku a Frýdeckomístecku ignorovat. „Do tohoto sporu zbytečně vstupuje rivalita Andreje Babiše a Zdeňka Bakaly – nejen dvou podnikatelů, ale dvou mediálních podnikatelů. A taky rivalita Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky.“

Sobotka také uvedl, že sociální demokracie bude trvat na tom, aby vláda přijala příslušný zákon, kterým se zvýší platby za státní pojištěnce, a to nejpozději v polovině letošního roku. Připomenul, že ANO s tímto řešením dříve souhlasilo. „Nerozumím tomu, proč ANO nyní změnilo názor a snaží se toto řešení odmítat,“ uvedl Sobotka. Zákon má podle něj nemocnicím zajistit peníze za zrušené poplatky za návštěvu lékaře.