Mladým vrahům jihlavské dívky odvolací soud ještě přidal

Olomouc – Dva mladíci odsouzení za brutální vraždu patnáctileté dívky v Jihlavě stanuli před odvolací instancí, olomoucký vrchní soud jim tresty ještě zpřísnil. Jedenadvacetiletému Tomáši Zavřelovi naložil k dvaadvacetiletému trestu další dva roky. Jakub Doležal (20 let) stráví ve vězení místo dvou let celkem čtyři roky. Hlavnímu aktérovi nepochopitelného činu Michalu Kisiovovi potvrdil výjimečný trest 25 let vězení.

Vrchní soud tak částečně vyslyšel požadavek státní zástupkyně, která žádala vyšší trest pro Zavřela i Doležala. U Doležala však požadovala změnu právní kvalifikace a trest ve výši 15 let. Přestože se soud přiklonil k jejím argumentům, jednání nepřekvalifikoval. Ovšem přihlédl ke skutečnosti, že Doležal byl už dvakrát trestaný za majetkové delikty.

Předseda senátu Vladislav Šlapák: „Čin byl spáchán zvlášť trýznivým způsobem. Dívka trpěla desítky minut, musela vnímat, že bude usmrcena. Je zde bezpochyby vyšší míra brutality a surovosti a trestného činu se dopustili ze snahy ochránit sami sebe před trestním stíháním. Navíc jde o smrt patnáctiletého dítěte.“

Odvolání Kisiova a Zavřela, kteří se domáhali především nižšího trestu, soud zamítl. „Byl to sice Kisiov, který celý děj odstartoval tím, že poškozenou vyhodil z okna. Zavřel byl však mnohem aktivnější, byl to on, kdo ji nakonec dlouhodobě intenzivně škrtil,“ uvedla jeho obhájkyně Klára Slámová. Upozornila na to, že se k činu doznal, svého jednání upřímně litoval a dosud nebyl nikdy trestán. Obhájce Zavřela zase apeloval na to, že mladík pomohl čin objasnit. Soudu se ale vzhledem k závažnosti a způsobu provedení činu jevil původní trest 22 let pro Zavřela příliš nízký. Přidal mu tedy dva roky navrch.

Soud při zpřísnění trestů zohlednil rovněž vystupování mladíků po činu. Kisiov a Zavřel musí podle rozsudku zaplatit rodičům a bratrovi zavražděné odškodné ve výši 655 tisíc korun, Kisiov navíc i náhradu zdravotní pojišťovně.

Michal Kisiov
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Michal Kisiov a Tomáš Zavřel v březnu 2013 patnáctiletou Petru uškrtili a pak spolu s Jakubem Doležalem její tělo odnesli do kontejneru. Poslední zmíněný vrahům pomáhal tělo odklidit. Mladíkům původně hrozilo doživotí, už při prvním rozsudku se soudce pozastavil nad bezcitností a otrlostí hlavních aktérů hrůzného dějství.

Tehdy dvacetiletý Kisiov nejprve oběť vyhodil nahou z okna svého bytu, když mu údajně po pohlavním styku pohrozila, že nahlásí policii znásilnění. Pád z jedenáctimetrové výšky na kamennou dlažbu dvora ale dívka přežila, proto ji útočník odvlekl zpět do bytu, zavolal Zavřelovi a Doležalovi, aby s nimi v silné opilosti popřemýšlel, jak se dívky zbavit. Po vzájemné domluvě ji Kisiov a Zavřel nejprve vzájemně škrtili rukama. Dívka stále jevila známky života, proto jí mladíci omotali kolem krku kabel od počítače. Opřeli se o trám a tahali. Poté si Kisiov obul motorkářské boty a stoupl jí na hrudník. Nakonec ji Zavřel uškrtil textilním páskem.

Mladí vrazi před VS (zdroj: ČT24)