Padesát tisíc na úplatky pro celníky. Lihový byznys popsal další svědek

Olomouc – Nelegální líh se do tajných skrýší převážel v noci, řidič kamionu s sebou vozil zhruba 50 tisíc korun na úplatky pro celníky. Činnost lihové mafie dnes u olomouckého krajského soudu podrobně odkryl další blízký spolupracovník Radka Březiny - Lubomír Kaláč. Soudu poskytl informace o ovlivňování svědků, okolnostech kolem budování ukrytých skladů i o samotných obchodech s nelegálním lihem.

Na Lubomíra Kaláče byl napsán areál ve Stojčíně na Pelhřimovsku, kde našli policisté na konci roku 2012 přes milion litrů nezdaněného lihu. Byl to největší nelegální sklad alkoholu v české historii. Kaláč ho podle svých slov vybudoval na pokyn Radka Březiny. Blízký spolupracovník údajného lihového bosse nejprve na policii mluvit nechtěl, později ale svoji výpověď změnil. „Rozhodl jsem se vypovídat podle pravdy a využít statutu spolupracujícího obviněného,“ uvedl Kaláč, který je v souvisejícím trestním stíhání takzvané lihové mafii také obviněn.

Kromě fiktivního vlastnictví objektu byl Kaláč i hlavním řidičem kamionů, které do utajených skladů navážely nelegální líh. S sebou prý vozil zhruba 50 tisíc korun na úplatky pro celníky. "Líh jsme vozili z Morávia-Chem v nočních hodinách. Tuto taktiku určil Radek Březina. Souběžně se Stojčínem probíhal návoz ve Valašském Meziříčí. Poté následovaly návozy Duchcova a od roku 2008 areálu v bývalé sladovně v Olomouci, uvedl Kaláč. Podotkl, že bylo ve firmě veřejným tajemstvím, že se měl líh denaturovat, ale že se to neděje.

Sháněl i zákazníky, ke kterým nezdaněný líh putoval. Šlo prý o firmy v Česku i na Slovensku. Cena za litr nezdaněného lihu se měla pohybovat podle množství od 86 do 68 korun. Popřel přitom informace Tomáše Březiny, podle kterého měl prací u Radka Březiny získat majetek v hodnotě až deseti milionů korun.

O fungování lihové mafie hovoří redaktor Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

Někteří se rozhodli lihový byznys rozkrýt

Lubomír Kaláč je po Tomáši Březinovi už druhý člověk, který se rozhodl spolupracovat a podrobně vypovídat. Bratr Radka Březiny Tomáš včera před soudem obchody s lihem popisoval několik hodin. Sám Radek Březina dnes Kaláčovu výpověď u soudu příliš komentovat nechtěl.

Správce řady Březinových objektů Jaroslav Takáč dnes před soudem přiznal ovlivňování svědků. „Navštívil mě člověk z okruhu Radka Březiny a donesl mi papír, kde bylo napsáno, že si nemám vzpomenout na nějaká jména,“ uvedl dnes svědek. V souvislosti s nálezem lihu v olomouckých sladovnách mu také Březina údajně řekl, že pokud jej svou výpovědí nepoškodí, může být upraven nebo smazán jeho dluh ve výši 150 tisíc korun.

Proces týkající se nelegálních skladů s lihem pokračuje do pondělka. Březina se před olomouckým soudem společně se svým bratrem Tomášem a údajným spolupracovníkem Tomášem Pantlíkem zodpovídá ze skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen téměř na půl miliardy korun. Případ však úzce souvisí i s dalším trestním stíháním, v němž je obviněno 15 lidí.